Home>Recepten>Hapjes & voorgerechten>Dim sum
Bekijk ons volledige assortiment Klik hier voor inspiratie

Dim sum

Dim sum van kip en garnalen met geurige bouillon

 

voor 4 personen

• 20 wontonvellen, ontdooid

• 250 gr kipfilet

• 50 gr gepelde garnalen

• 8 lente-uitjes, in ringetjes gesneden

• 1 theel. sesamolie

• 2 eetl. sojasaus

• 1 l kippenbouillon

• 2 anijssterren*

• 1 theel. korianderzaadjes*

• 1 cm gemberknol, geschild

• 1 rood pepertje zonder de zaadjes, fijngehakt

• 2 eetl. vissaus

• 4 eetl. Chinese rijstwijn of droge sherry

• paar blaadjes sla of paksoi

 

Benodigdheden: keukenmachine, chefs- of Santokumes*, snijplank*, schilmesje*, bakkwastje*, bamboe stoommandje*, wok* of pan/pot met zelfde diameter als stoommandje, kleine porseleinen serveerschaaltjes en kommetjes*

 

Bereiding:

- Maal de kipfilet fijn in de keukenmachine. Voeg halverwege de garnalen toe.

- Doe er op het laatst 5 eetl. kippenbouillon, 1 eetl. sojasaus, de sesamolie en de helft van de gesneden lente-uitjes bij en draai deze even kort mee.

- Breng de overige kippenbouillon aan de kook met de steranijs, korianderzaadjes, het pepertje, de gember en de overige fijngehakte lente-ui. - Bewaar een eetlepel lente-uiringetjes voor de garnering.

- Breng de bouillon op smaak met de rest van de sojasaus en de rijstwijn. Laat de bouillon ca. 1 uur heel zachtjes trekken.

- Leg de wontonvellen op een werkvlak. Schep in het midden van elk velletje een theelepel van het kip/garnalenmengsel.

- Bestrijk de randen van de wontonvellen met wat water en vouw de 4 punten samen tot een pakketje. Druk de randen goed aan.

- Leg een aantal slablaadjes in het stoommandje en plaats daar de dim sum op. Doe het deksel op het stoommandje. Zorg voor wat tussenruimte: stoom de dim sum in porties.

- Verwarm een laag water in een wok of passende pan en zet er het stoommandje op. Stoom de dim sum in ca. 10 minuten gaar.

- Serveer de dim sum op kleine schaaltjes, gegarneerd met wat lente-ui en sojasaus. Geef de geurige bouillon er apart bij.

 

Dim sum met zoete aardappel 

Ingrediënten:
Voor de dimsum
• 400 gram zoete aardappel
• 1/2 Chinese kool
• 1/2 bakje champignons
• enkele stengels bosui
• 1 bosje verse koriander
• 1 bosje bieslook
• 2 anijssterren*
• 1 teentje knoflook
• 1 stukje verse gember
• 1 chilipeper
• 1 tl shaoxingwijn (Chinese rijstwijn)
• ½ tl sesamolie
• 1 tl sojasaus
• 1 tl chilisaus
• 1 pakje dumplingvellen

Voor de dipsaus
• 3 el sojasaus
• 2 el chili-olie
• ½ el sesamolie
• 1 teentje knoflook, uitgeperst
• ½ tl geraspte gember
•  handvol koriander en bieslook, fijngesneden

 

Benodigdheden: gemberrasp*, knoflookpers*, snijmesje*, houten snijplank*, kom*, eetlepel*, vijzel*, pan/pot, vork*, champignonborstel*, wok*, spatel*, Santokumes*, kommetje*, bakkwastje*, bamboe stoommandje*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

 

Bereiding:
- Snij het groen van de stengels bosui in ringetjes (hou de witte stukjes opzij).  
- Meng de bosui-ringetjes met de ingrediënten voor de dipsaus in een kom en zet opzij.
- Kneus de gember in een vijzel en giet er koud water over.
- Schil de zoete aardappel en snijd in stukjes.
- Snij de stelen van de koriander, hak ze grof en hou de blaadjes opzij.
- Doe de zoete aardappel met de koriandersteeltjes en de anijssterren in een grote pot water en breng aan de kook.
- Laat ongeveer 15-20 minuten zacht doorkoken.
- Haal de zoete aardappel uit de bouillon en prak de stukjes met een vork (niet te fijn).
- Was de Chinese kool en snipper fijn.
- Maak de champignons schoon en snijd in stukjes.
- Pel het teentje knoflook en snipper fijn.
- Haal de zaadlijsten uit de chilipeper en snipper fijn.
- Rasp het stukje verse gember fijn.
- Roerbak de Chinese kool, de champignons, de knoflook en chili kort en doe er dan de geraspte gember bij.
- Snijd het wit van de bosui in ringetjes en voeg ook toe. Roerbak nog enkele minuten.
- Hak de bieslook en koriander fijn en meng met de zoete aardappelpuree en het Chinese kool-champignonmengsel.
- Vul een kommetje met koud water.
- Leg een dumplingvel op je hand en schep er een eetlepel van het groentenmengsel op.
- Gebruik een borsteltje om de randen in te strijken met het water en vouw dicht.
- Breng in een wok, of een pan met dezelfde diameter, een laagje water zachtjes aan de kook.
- Plaats het bamboe stoommandje in de wok of de pan en laat de dumplings 5-6 minuten stomen.
- Serveer met de dipsaus.

 

 

Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Els Debremaeker van Njamelicious.