Home>Recepten>Hoofdgerechten>Viskoekjes met een slaatje van rode kool en spinazie
Bekijk ons volledige assortiment Klik hier voor inspiratie

Viskoekjes met een slaatje van rode kool en spinazie

Ingrediënten:
Voor de viskoekjes:
• 500 g witte vis, in filets (bv. schelvis en skrei)
• ½ l melk
• 2 laurierblaadjes*
• ½ el roze peperbessen
• eventueel een scheutje Pernod
• 500 gram bloemige aardappelen
• bieslook
• platte peterselie
• dille
• zeste van 1 limoen
• 2 bosuitjes
• 1 chilipeper
• versgemalen zwarte peper*
• zeezout*
• 1 ei
• bloem
• olijfolie

Voor het slaatje:
• 1 rode kool
• handvol verse jonge spinazie
• 1 bloedsinaasappel
• enkele jonge wortelen

 


Benodigdheden: kookpan/pot, schuimspaan*, snijmesje*, dunschiller*, pureestamper*, snijplank*, kom*, garde*, eetlepel*, braadpan*, spatel*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

 

Bereiding:
- Stel eerst het slaatje samen: haal de buitenste bladeren van de rode kool en gebruik die als originele slakom.
- Snijd de rest van de rode kool in fijne reepjes.
- Was de spinazie grondig en dep droog.
- Schil de sinaasappel en snijd in fijne plakjes of partjes.
- Schraap de wortelen en snijd ze in fijne reepjes of schijfjes.

- Maak de viskoekjes: doe de stukken witte vis met de melk, laurierblaadjes en de peperbessen in een pan. Voeg eventueel een scheutje Pernod toe.
- Breng aan de kook, zet het deksel op de pot en draai het vuur uit.
- Laat de vis zo een tiental minuten pocheren tot hij gaar is (de gaartijd hangt af van de stevigheid van de visfilet).
- Haal de vis voorzichtig met een schuimspaan uit de melk en laat afkoelen. (Hou het pocheervocht bij.)
- Trek de visfilets met je handen in kleinere stukjes.
- Schil de aardappelen en snijd ze in stukjes.
- Kook ze gaar in het pocheervocht. Tip: kook ze niet te gaar, haal de aardappelen van het vuur als ze ‘driekwart’ gaar zijn.
- Laat de aardappelen afkoelen en stamp ze (maar niet te fijn).
- Hak de kruiden, bosuitjes en chilipeper fijn.
- Meng met de stukjes vis, fijngestampte aardappelen en de limoenzeste en breng op smaak met peper en zout.
- Klop het ei los en meng het door het vismengsel.
- Schep telkens een eetlepel van het vismengsel in je hand en draai er met wat bloem een balletje van.
- Druk de balletjes plat in de vorm van een koekje.
- Verhit de olie in een pan met anti-aanbaklaag en bak de koekjes rondom mooi goudbruin.
- Serveer de viskoekjes met het slaatje. Lekker met een lichte dressing.

 

Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Els Debremaeker van Njamelicious.