Home>Recepten>Sauzen & dressings>Kruidenzout
Bekijk ons volledige assortiment Klik hier voor inspiratie

Kruidenzout

Ingrediënten:

• paar flinke takjes verse rozemarijn en tijm*, je moet ½ kopje gehakte blaadjes overhouden

• 1/2 kopje grof zeezout*

• 2 teentjes knoflook

 

Benodigdheden: chefsmes of Santoku-mes*, keukenpapier, snijplank*, vijzel*, bakplaat*, bakpapier, 1 a 2 glazen beugelpotjes van 100 ml*, keukentouw*, naamkaartje

 

Let op: steriliseer het potje vóór gebruik. Dat kan op hoge temperatuur in de afwasmachine, of door ze 20 minuten uit te koken. Of steriliseer het potje in de oven, 5 minuten op 150˚ C. Reinig de rubber ring apart, in een heet sopje.

 

Bereiding:

- Was de kruiden en verwijder de harde steeltjes tot je alleen de blaadjes over hebt. Dep de kruiden droog met keukenpapier.

- Snijd de kruiden fijn.

- Pel de knoflook en verwijder indien nodig de groene kern. Snij in grove stukjes.

- Doe de knoflook, samen met 1 eetl. zout in de vijzel en laat dit een paarminuutjes staan.. Vijzel hem dan samen met het zout fijn.

- Voeg de verse kruiden toe en de rest van het zout. Vijzel alles samen fijn tot het zoutmengsel de textuur van grof zand heeft.

- Bekleed de bakplaat met bakpapier en spreid er het kruidenzout op uit.

- Laat het kruidenzout op een luchtige plek – bijvoorbeeld bij een open raam – 2 a 3 dagen drogen.

- Doe het kruidenzout over in het gesteriliseerde potje. Bind er een stukje keukentouw omheen met daaraan een lief kaartje.

- Je kan dit kruidenzout ongeveer 2 maanden bewaren.