Home>Recepten>Koekjes & ander zoet>Macarons
Bekijk ons volledige assortiment Klik hier voor inspiratie

Macarons

Ingrediënten:
voor de broyage
• 300 g amandelmeel
• 200 g poedersuiker
• 110 g eiwit
• kleurstof in poedervorm*


voor de meringue

• 300 g suiker
• 75 g water
• 110 g eiwit

 

Benodigdheden: zeef*, mengkommen*, spatel*, steelpan*, kookthermometer, garde met balletje*, bakplaat*, bakpapier, spuitzak met glad spuitmondje*, taartrooster*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

 

Bereiding:

- Zeef het amandelmeel en de poedersuiker.

- Meng hier voorzichtig het eiwit onder m.b.v. een spatel.

- Doe bij dit mengsel ook de kleurstof in poedervorm (volg de instructies op de verpakking voor de hoeveelheid).

- Zet de schaal met de gekleurde broyage opzij.

- Breng het water voor de meringue met de suiker aan de kook (op een temperatuur van 115°C) tot je een goudkleurige siroop hebt (opgelet: laat de siroop zeker niet verbranden, anders moet je opnieuw beginnen).

- Klop intussen de eiwitten stijf.

- Zodra de suikersiroop een temperatuur van 118°C heeft, haal je het pannetje van het vuur.

- Giet de suikersiroop voorzichtig in een dun straaltje door de opgeklopte eiwitten.

- Blijf roeren tot het mengsel een temperatuur van 40°C bereikt heeft.

- Spatel 1/3 van de meringue voorzichtig door de gekleurde broyage. Roer nu ook de rest van de meringue voorzichtig door de broyage.

- Leg een vel bakpapier op een bakplaat.

- Doe het eiwitschuim in een spuitzak met glad spuitmondje en spuit de macarons in kleine, gelijke rondjes op de bakplaat.

Tip: teken vooraf op het bakpapier kleine cirkels met een potlood.

- ‘Klop’ de bakplaat voorzichtig een keer op het aanrecht om de luchtbelletjes uit de macarons te halen.

- Laat de macarons ca. 30 minuten op kamertemperatuur rusten.

- Verwarm de oven voor op 125°C.

- Zet de macarons 10 minuten in de voorverwarmde oven. Zet de ovendeur na 10 minuten 5 tellen open en doe ze dan terug dicht.

- Laat de macarons nog 5 minuten bakken en zet de ovendeur dan opnieuw 5 tellen open.

- Doe de ovendeur opnieuw dicht en laat de macarons nog eens 5 minuten bakken.

- Haal de macarons uit de oven en laat ze afkoelen op een taartrooster.

- Als de macarons zijn afgekoeld, kan je ze vullen met je favoriete vulling (bv. frambozenjam, mascarponecrème of een ganache).

 

 

Basisrecept ganache

 

Ingrediënten:
• 1 dl room
• 50 g boter
• 200 g chocolade

Voeg een smaak naar keuze toe: citrus, specerijen (zoals bv. kardemom of steranijs), fruit of gebruik witte chocolade...

 

Benodigdheden: steelpan*, pollepel*, mengkom*, garde*, huishoudfolie,
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

 

Ingrediënten:

- Breng de room aan de kook en roer er de boter door.

- Breek de chocolade in fijne stukjes.

- Roer het warme room-botermengsel met een garde door de stukjes chocolade tot je een gladde, smeuïge massa hebt.

- Dek de schaal af met huishoudfolie en laat de ganache enkel uurtjes opstijven in de koelkast.

- Doe de ganache in een spuitzak en spuit hem op de vlakke onderkant van de helft van de koekjes. ‘Sluit’ de macarons met de andere helft van de koekjes.

 

Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Els Debremaeker van Njamelicious.