Home>Recepten>Hoofdgerechten>Gehaktbrood met stamppot
Bekijk ons volledige assortiment Klik hier voor inspiratie

Gehaktbrood met stamppot

Ingrediënten:
voor de stamppot
• 1 kg savooikool
• 1 ui
• 1 teentje knoflook
• 1 kg bloemige aardappelen
• 150-200 ml volle melk
• nootmuskaat*
• boter

 

voor het gehaktbrood
• 1 kg gemengd gehakt (half-om-half)
• 1 sjalot
• boter
• olijfolie*
• 4 eieren
• handvol bieslook
• 120 g paneermeel

 

Benodigdheden: theedoek*, snijmesje*, snijplank*, vergiet*, kookpot/pan, pollepel*, pureestamper*, steelpan*, nootmuskaatrasp*, mengkommen*, koekenpan*, garde*, braadslede* of ovenschaal*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille
 

Bereiding:
- Spoel de bladeren van de savooikool zorgvuldig, dep ze droog en snijd in stukjes.
- Schil de ui en het teentje knoflook en snipper ze fijn.
- Smelt een klontje boter in een kookpot/pan en stoof de ui, look en koolbladeren ca. 20-30 minuten.
- Schil de aardappelen, snijd ze in stukjes en kook ze gaar in ruim water met een beetje zout.
- Giet de aardappelen af en laat nog een minuut ‘droogkoken’ op laag vuur.
- Stamp de aardappelen fijn met een pureestamper.
- Verwarm de melk in een steelpannetje en roer samen met de gestoofde groenten door de puree.
- Breng de stamppot op smaak met versgeraspte nootmuskaat, peper en zout en roer er een klontje boter door.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Doe het gehakt in een grote kom.
- Schil het sjalotje en snipper het fijn.
- Fruit het fijngesnipperde sjalotje in een koekenpan met wat olijfolie en een klontje boter.
- Splits de eieren. Doe de eidooiers bij het gehakt.
- Klop 2 eiwitten stijf.
- Snipper de bieslook fijn en meng met het paneermeel en het gestoofde sjalotje door het gehakt.
- Spatel ook de eiwitten door het gehakt.
- Maak je handen nat en vorm een broodje van het gehakt.
- Leg het gehaktbrood in een beboterde braadslede of ovenschaal.
- Bak het gehaktbrood ca. 15 minuten op 200°C en verlaag dan de temperatuur naar 170°C. Laat nog 40 minuten bakken.
- Snij dikke plakken van het gehaktbrood en serveer met de stamppot.

 

Tip: lekker met een lepeltje grove mosterd of piccallily (klik hier voor het recept).

 

Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Els Debremaeker van Njamelicious.