Home>Recepten>Hapjes & voorgerechten>Gravlax met sloe gin
Bekijk ons volledige assortiment Klik hier voor inspiratie

Gravlax met sloe gin

voor 6 personen

 

Ingrediënten:
• 1 kg zalmfilet (met vel)
• 3 tl korianderzaad*
• 2 tl venkelzaad
• 2 tl witte peperkorrels*
• 2 tl zwarte peperkorrels*
• 2 tl roze peperkorrels
• 5 jeneverbessen*
• 5 kruidnagelen*
• 2 el bruine suiker
• 3 el grof zeezout*
• 1 bietje, gekookt
• bosje verse dille
• scheutje sloe gin


Tip: wij gebruiken voor dit recept een zoete sloe gin op basis van besjes om mooi te contrasteren met de aardse smaak van de biet.


Benodigdheden:
koekenpan*, vijzel*, schaal*, huishoudfolie, zeef*, kom*, snijmesje*, snijplank*, trancheermes*, garde*, schaaltje*, eetlepel*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille
 

Bereiding:
- Rooster het koriander- en venkelzaad en de peperkorrels in een droge koekenpan.
- Plet de geroosterde zaden en peperkorrels samen met de jeneverbessen en de kruidnagelen in een vijzel tot je een mooie kruidenrub hebt.
- Leg de zalmfilet met de velkant naar boven in een schaal op een laagje huishoudfolie.
- Wrijf de zalm in met de kruidenrub.
- Laat het gekookte bietje uitlekken boven een kom.
- Meng het bietensap met de sloe gin en giet over de zalm.
- Hak de dille grof en verdeel over de vis.
- Dek de zalm af met huishoudfolie. Plaats een tweede schaal bovenop de zalm en zet er een gewicht bovenop (bv. blikjes conserven). Laat de vis minstens 24 uur marineren in de koelkast.
Tip: draai de zalm elke 6 uur om.
- Verwijder de huishoudfolie en schraap met de achterkant van een mes de kruiden van de zalm.
- Snij de zalm in fijne reepjes met een trancheermes (begin aan de kant van de staart en hou de kant met het vel naar onder). Snij de reepjes diagonaal van de zalmfilet. Spoel regelmatig je mes, zodat je mooie reepjes vis hebt.


Serveer de reepjes gemarineerde gravlax met een mosterd-dilledressing: meng 2 eetlepels grove mosterd met 2 eetlepels rode wijnazijn, 1 eetlepel witte basterdsuiker en 1,5 dl koolzaadolie tot een gladde dressing. Breng op smaak met versgemalen peper en zeezout. Voeg tot slot wat fijngehakte dille toe en meng goed.

 

Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Els Debremaeker van Njamelicious.