Home>Recepten>Cake, taart & ander gebak>Citroentaart met meringue
Bekijk ons volledige assortiment Klik hier voor inspiratie

Citroentaart met meringue

Ingrediënten:
voor de bodem
225 g bloem
• 175 g boter, op kamertemperatuur
• 45 g bloemsuiker
• 1 ei, losgeklopt
• 1 el water


voor de vulling
• 6 citroenen, sap en rasp (zeste)

• 65 g maïszetmeel

• 450 ml water

• 250 g rietsuiker

• 6 eidooiers


voor de meringue
• 4 eiwitten
• 225 g suiker


Benodigdheden:
kommen*, meelzeef*, pollepel*, deegroller*, bakkwastje*, taartvorm met losse bodem dia 24 cm*, huishoudfolie, bakpapier, bakbonen*, citroenschilrasp*, citruspers*, garde*, steelpannetje*, spatel*, lepel*, taartrooster*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille 

Bereiding:
- Zeef de bloem voor de bodem van de taart en meng met de boter.
- Voeg de rest van de ingrediënten toe. Kneed tot een deeg en rol uit op een bebloemd werkvlak tot ca. 3 mm dikte.
- Vet een taartvorm met losse bodem in.
- Draai het uitgerolde deeg rond je deegroller en breng het zo over naar je taartvorm. Zo voorkom je dat het deeg gaat scheuren.
- Druk het deeg mooi aan in de vorm en prik er enkele gaatjes in met een vork.
- Dek de deegbodem af met huishoudfolie en laat minstens 30 minuten rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180° C.
- Knip uit bakpapier een cirkel van 24 cm, spreid die uit over de deegbodem en bedek met een laag bakbonen.
- Bak de taartbodem 12 minuten ‘blind’. Verwijder dan de bakbonen en het bakpapier, en bak nog 5 minuten.
- Verlaag de temperatuur van de oven tot 165° C.
- Maak nu de vulling van de taart: meng de citroenschilrasp met het sap en het maïszetmeel en roer goed. 
- Breng het water in een steelpannetje aan de kook en voeg het citroenmengsel toe.

- Klop in een aparte kom de eidooiers met de rietsuiker los en voeg toe aan het citroenmengsel in het pannetje.

- Laat het mengsel op een zacht vuurtje indikken. 
- Verdeel de citroenvulling over de taartbodem.
- Klop voor de meringue de eiwitten tot pieken en voeg de suiker lepel per lepel langzaam toe. Blijf kloppen tot het eiwit stijf is.

Tip: zorg dat je mengkom en garde goed schoon zijn, gebruik eventueel een scheutje azijn om deze schoon te maken.

- Spatel de meringue op de taartvulling en maak er met de bolle kant van een lepel ‘pieken’ in.
- Zet de taart 10-15 minuten in de oven tot de meringue lichtgekleurd is.
- Haal de citroentaart uit de oven en laat goed afkoelen.

Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Els Debremaeker van Njamelicious.