Home>Recepten>Cake, taart & ander gebak>Soesjestoren
Bekijk ons volledige assortiment Klik hier voor inspiratie

Soesjestoren

Of ‘croquembouche’, een klassiek Frans dessert waarvan van de naam zoveel wilt zeggen als ‘kraakt in de mond’.


voor 8 personen (ongeveer 40 soesjes)
bereidingstijd: 2 uur

 

Ingrediënten:
voor de slagroomvulling
400 ml slagroom
4 el fijne kristalsuiker
2 gelatineblaadjes


voor de soesjes
• 65 g water
• 65 g volle melk
• 125 g roomboter
• 125 g bloem
• snufje zout*
• 5 eieren


voor de decoratie
150 g poedersuiker (bloemsuiker)
• 1 el citroensap
• 2 el suikernibs (parelsuiker)
• 4 el poedersuiker (bloemsuiker)


voor de karamel
• 250 g fijne kristalsuiker
• 4 el water


Benodigdheden: kommen*, mixer, steelpannetjes*, pollepel*, spatel*, spuitzakken*, bakpapier, bakplaat*, taartrooster*, karton
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding:
- Week de gelatineblaadjes in koud water.
- Klop de slagroom stijf met de kristalsuiker.
- Knijp de gelatineblaadjes uit en verwarm ze in een pannetje met 1 eetlepel water tot ze opgelost zijn.
- Giet de opgeloste gelatineblaadjes bij de stijfgeklopte slagroom en meng goed.
- Zet het mengsel in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Breng het water, de melk en de boter in een pannetje aan de kook.
- Haal het pannetje van het vuur en voeg de bloem en een snufje zout toe.
- Meng tot je een egaal beslag krijgt en zet het pannetje dan terug op een laag vuur.
- Laat het beslag een vijftal minuten rustig garen terwijl je af en toe roert met een houten lepel.
- Doe het beslag in een kom en voeg één voor één de eieren toe terwijl je goed blijft roeren.
- Spatel het beslag over in een spuitzak.
- Spuit nu hoopjes deeg van ongeveer 3 cm op een met bakpapier beklede bakplaat. Tip: laat genoeg afstand tussen de hoopjes deeg, want het volume verdubbelt tijdens het bakken.
- Zet de bakplaat in de oven en draai de temperatuur terug naar 200°C. Laat de soesjes 25 minuten bakken.
- Laat de soesjes na het bakken afkoelen op een taartrooster.
- Haal de slagroomvulling uit de koelkast en doe de vulling in een spuitzak.
- Maak een klein gaatje onderin de soesjes en spuit er wat van de vulling in.
- Maak nu het glazuur om de soesjes te decoreren: meng de poedersuiker met het citroensap.
- Doop de soesjes in het glazuur. Decoreer met de suikernibs.
- Maak intussen een kegelvormige mal met een doorsnede van ongeveer 20-30 cm om de soesjestoren makkelijk te ‘bouwen’. Gebruik hiervoor karton en bekleed de kegel met bakpapier.
- Maak nu de karamel: breng de kristalsuiker en het water in een pannetje aan de kook (zonder dat je erin roert). Zet het vuur uit wanneer de kristalsuiker lichtbruin ziet.
- Doop de onderkant en de zijkant van de soesjes in de hete karamel en plaats ze tegen de mal aan. Bouw op tot een toren.
Tip: verwarm de karamel opnieuw wanneer deze te stevig wordt.
- Strooi tot slot nog wat poedersuiker over de soesjestoren en serveer met een heerlijk kopje thee of koffie!

 

Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Sarah van South & Pepper.