Feestelijke wintergroenten

Voor 4 personen 

Geroosterde spruitjes met hazelnoten en veenbessen

Ingrediënten:
• 400 g spruitjes
• 1 el olijfolie* 
• 1 el ahornsiroop*
• versgemalen peper*
• zeezout* 
• enkele takjes verse tijm
• handvol hazelnoten
• handvol gedroogde veenbessen

Benodigdheden: ovenschaal*, bakpapier, kom*, garde*, koekenpan*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. 
  2. Verdeel de spruitjes over een met bakpapier beklede ovenschaal. 
  3. Meng de ahornsiroop met de olijfolie, de peper en het zout. 
  4. Verdeel de marinade over de spruitjes en leg er enkele takjes verse tijm op.
  5. Laat ca. 15 minuten roosteren in de voorverwarmde oven. 
  6. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan.
  7. Haal de geroosterde spruitjes uit de oven en serveer met de geroosterde hazelnoten en de veenbessen.

In honing geglaceerde wortelen met komijn

Ingrediënten:
• 1 bos wortelen met loof, ca. 500 g
• klontje boter
• 1 el honing
• enkele takjes verse rozemarijn
• versgemalen peper*
• zeezout*
• 1 el komijnzaad* 
• 1 el venkelzaad

Benodigdheden: snijmesje*, dunschiller*, koekenpan met deksel*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding:

  1. Snijd het loof van de wortelen (laat een klein stukje groen zitten) en was de wortelen zorgvuldig.
  2. Schrap de worteltjes daarna schoon met een dunschiller.
  3. Verhit een klontje boter in een koekenpan en leg de wortelen naast elkaar in de pan. 
  4. Voeg de takjes rozemarijn toe en kruid met peper en zout. 
  5. Doe er een lepeltje honing en een klein scheutje water bij. 
  6. Zet het deksel op de pan en laat 15-20 minuten zacht stoven tot de worteltjes gaar zijn.
  7. Rooster intussen in een droge koekenpan het komijn- en venkelzaad tot ze heerlijk beginnen geuren.
  8. Serveer de wortelen met de geroosterde specerijen.

Erwten met spekjes en munt

Ingrediënten:
• 400 g erwten
• 150-200 g gerookte spekreepjes 
• 1 sjalotje
• 1 teentje knoflook
• enkele takjes verse tijm
• versgemalen peper*
• zeezout*
• enkele takjes verse munt

Benodigdheden: spatel*, koekenpan*, snijmesje*, snijplank*, keukenpapier
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille 

Bereiding:

  1. Roerbak de spekreepjes in een koekenpan op een zacht vuur. 
  2. Schil het sjalotje en de knoflook en snipper ze fijn. 
  3. Haal de spekjes uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. 
  4. Doe het fijngesnipperde sjalotje en de knoflook met de tijmblaadjes in dezelfde pan (je hebt geen extra vetstof nodig) en laat ze op een zacht vuur fruiten. 
  5. Voeg de erwten toe en laat ze zacht garen. 
  6. Voeg ook de gebakken spekreepjes toe en kruid af met peper en zout. 
  7. Serveer met de takjes verse munt.

 

Deze recepten werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Els Debremaeker van Njamelicious.