Zo verspil je (veel) minder eten: wij geven je 5 tips

Oude boterhammen, wat beschimmelde aardbeien, een klein beetje pastasaus… Zo'n 9 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak, dat is ruim 34 kilo voedsel per persoon per jaar. Samen verspillen we in België zo’n 590 miljoen kilo goed eten. Dat is natuurlijk superveel. Kijk eens kritisch naar wat jij weggooit en probeer een paar aanpassingen te maken, want samen verkleinen we de afvalberg!

1. Kijk eerst wat je nog hebt

Meestal heb je meer in huis dan je denkt! Voorkom dat je te veel boodschappen in huis haalt door voordat je boodschappen gaat doen, eerst eens even goed in alle kastjes te kijken. Goede tip: maak met je telefoon een foto van de inhoud je koelkast, dat is makkelijker dan onthouden wat er nog in stond!

2. Maak een boodschappenlijstje

Voordeelverpakkingen, aanbiedingen, schappen vol lekkers… Het is lastig om boodschappen te doen en niet verleid te worden tot aankopen. Maar wie boodschappen doet met een lijstje op zak, doet veel minder impulsaankopen. Schrijf dus op wat je echt nodig hebt en je zult uiteindelijk minder voedsel verspillen. Onze tip? Zet de boodschappen per categorie of afdeling op je lijstje, dan weet je zeker dat je niets vergeet.

3. Deel je kasten goed in

Misschien ken je het wel: FIFO. Oftewel: first in, first out! Leg de producten die eerst op moeten (met de kortste houdbaarheidsdatum) voorin de koelkast. Zo grijpen jij en je gezinsleden niet mis en maak je geen nieuw pak melk of boter open. Houd ook goed in de gaten welk eten in de koelkast moet en welke het liefst in een donkere plek op kamertemperatuur bewaard moeten worden: dit draagt ook bij aan de houdbaarheid!

4. Geef je eten een tweede leven

Een halve komkommer bewaar je bijvoorbeeld in een potje met azijn, water, suiker en chili peper en serveer je als frisse snack bij een pittig rijstgerecht. En van een grote berg zomerfruit (misschien zelf geoogst in je moestuin?) maak je de lekkerste jams, smoothies of ijs. De variaties zijn eindeloos! Lees hier meer informatie over inmaken en fermenteren, en bekijk onze lekkerste inmaakrecepten. En heb je aan het einde van de week losse groentes liggen, die niet per se bij elkaar passen? Misschien zijn ze wel lekker in een soep of quiche!

5. Maak er iemand anders blij mee

Heb je net iets teveel lasagne gemaakt, en geen plek meer in je vriezer? Of viel die ene, lekkere salade toch iets groter uit dan verwacht? Maak je buurvrouw, vrienden of oma er blij mee! En dat te harde brood? Maak er wentelteefjes van of geef het aan de geitjes op de kinderboerderij (wel even navragen of dat zomaar mag), of aan de eendjes.

Bekijk onze artikelen

  1. Beugelfles, glas, vierkant, 250 ml
    Beugelfles, glas, vierkant, 250 ml
    3 , 95
  2. Beugelpot, glas, vierkant, 1 l
    Beugelpot, glas, vierkant, 1 l
    5 , 50
  3. Beugelpotje, glas, 35 cl
    Beugelpotje, glas, 35 cl
    4 , 75
  4. Beugelfles, glas, 0,5 l
    Beugelfles, glas, 0,5 l
    4 , 50
  5. Beugelpot, glas, vierkant, 3 l
    Beugelpot, glas, vierkant, 3 l
    8 , 95
  6. Bijenwasdoek, bio-katoen, 35 x 35 cm
    Bijenwasdoek, bio-katoen, 35 x 35 cm
    9 , 95
  7. Vershoudschaal, glas en bamboe, 730 ml
    Vershoudschaal, glas en bamboe, 730 ml
    10 , 95
  8. Pasta, linguine met knoflook en basilicum, 250 gram
    Pasta, linguine met knoflook en basilicum, 250 gram
    5 , 50
  9. Rijst, bomba, paella, 500 gram
    Rijst, bomba, paella, 500 gram
    6 , 95
  10. Bijenwasdoek, bio-katoen, 20 x 20 cm
    Bijenwasdoek, bio-katoen, 20 x 20 cm
    8 , 95
  11. Risotto met tomaten, 300 g
    Risotto met tomaten, 300 g
    5 , 95