Keukenmessen en aanzetstaalGebruik

Voor hakken of snijden gebruik je bij voorkeur een houten of kunststof snijplank. Snijden op een ondergrond van marmer, glas of keramiek maakt messen snel bot. Berg messen - om bot worden te voorkomen - altijd op in een messenblok of gebruik een magneetstrip om ze op te hangen. Leg je messen niet los in een lade, dit beschadigt het snijvlak.

 

Onderhoud

De messen van Dille & Kamille zijn roestvast, d.w.z. dat ze niet roesten als ze vochtig worden. Roestvast staal gaat echter na langdurig contact met zout, zuren of andere metalen toch roesten. Wij raden daarom aan om de messen na gebruik meteen schoon te maken en goed af te drogen. Laat messen nooit uitlekken, voor langere tijd op een vochtig aanrechtblad van roestvast staal rusten of lang ‘in een sopje liggen’. Kleine roestvlekjes kunnen eenvoudig worden verwijderd met een drupje vloeibaar schuurmiddel op een kurk of een zachte doek. Doe de messen nooit in de afwasmachine: het vaatwasmiddel tast het bamboe handvat aan en het lemmet kan door stoten worden beschadigd. Als de afwasmachine niet meteen wordt aangezet, kunnen bovendien etensresten inwerken op het metaal en tot roestvorming leiden.

Het aanzetten van messen

Een aanzetstaal is een rond stuk staal dat je gebruikt om messen met een glad lemmet scherp te houden. Het verwijdert geen materiaal van het snijvlak, maar zorgt ervoor dat de metaaldeeltjes weer uitgelijnd worden. Een gewoon aanzetstaal kan dan ook regelmatig gebruikt worden zonder dat het mes snel slijt.

1. Neem het aanzetstaal in de linker- en het mes in de rechterhand. Beweeg het mes onder een hoek van 30° in de richting van het snijvlak over het staal.
2-3. Haal, in een vloeiende beweging, het snijvlak afwisselend van heft tot mespunt over het staal. Herhaal dit voor de andere zijde van het mes.
4. Na een aantal herhalingen krijgt het mes weer zijn oorspronkelijke scherpte.

 

1. Neem het aanzetstaal in de linker- en het mes in de rechterhand. Hou het mes onder een hoek van 30° tegen het staal.
2-3. Til de ellebogen op en beweeg de handen uit elkaar, zodat het lemmet langs het aanzetstaal naar beneden glijdt van heft tot mespunt. Herhaal dit voor de andere zijde van het mes.
4. Na een aantal herhalingen krijgt het mes weer zijn oorspronkelijke scherpte.