Stomen
Stomen is een traditionele Oosterse manier van koken die ook bij ons erg populair is. Deze kooktechniek zorgt voor een lichte en gezonde bereiding, zonder gebruik van vet en met behoud van vitaminen en mineralen. Door het stomen behouden ingrediënten optimaal hun pure smaak.

Bijna alle groenten kunnen worden gestoomd, evenals alle soorten vis en stukjes kalkoen of kip. Stoom vis op een lage temperatuur, zodat er niet te veel vocht verloren gaat tijdens het garen en de vis zacht blijft. Ook een aantal Aziatische hapjes worden met stoom bereid, bv. ‘dim sum’, Chinese (deeg-)hapjes.

 

Stoommand bamboe

Deze kan je in een wok plaatsen, maar ook bovenop een passende ‘gewone’ pan. Doe ca. 4 cm water of bouillon in de wok of pan en breng dit aan de kook. Stapel één of meerdere bamboe stoommandjes op elkaar en sluit het bovenste mandje af met het deksel. Je kunt in de verschillende mandjes zowel vis, rijst als groenten samen stomen. Leg altijd het ingrediënt met de langste stoomtijd onderin. Vis of dim sum kunnen snel vastkleven aan het mandje; voorkom dit door het gerecht op een velletje bakpapier, een blaadje sla of een porseleinen schaaltje te leggen.


Groentestomer roestvrij staal


Deze uitklapbare stoomwaaier kan je gebruiken in een grote of kleine pan. Vul de pan met ca. 2 cm water of bouillon en breng dit aan de kook. Leg de ingrediënten in de waaier en stoom onder afgesloten deksel gaar.