Tajine

 De tajine is een traditionele kookpot uit Noord-Afrika die wordt gebruikt voor het bereiden van suddergerechten (tajine betekent trouwens ‘suddergerecht’).
Klei neemt de warmte traag en gelijkmatig op en houdt ze daarna lang vast. Dankzij de kegelvormige vorm condenseert bijna alle stoom tegen het deksel en druipt weer op het gerecht. Hierdoor hoeft er nauwelijks vet toegevoegd te worden, de ingrediënten koken in hun eigen kookvocht.

 

Voor het eerste gebruik 
Om barsten van de tajine bij hoge temperaturen tegen te gaan, raden wij je het volgende aan:
• Zet de tajine vóór het eerste gebruik 24 uur in water. Als je de tajine niet zo vaak gebruikt, dan kan je hem het best elke keer een uur in water zetten voordat je begint met koken.

• Vet de tajine vóór het eerste gebruik aan de binnenkant in met zonnebloemolie (zowel de schaal als het deksel). Verwarm de tajine daarna een uur op laag vuur. De olie zal in het aardewerk trekken, waarna je de tajine keer op keer kan blijven gebruiken.

Gebruiksaanwijzing
• De tajine kan gebruikt worden op een gasfornuis (gebruik een sudderplaat of vlamverdeler!), een elektrische of keramische kookplaat (pas wel op voor krassen!), in de oven en op een houtskool- of houtvuur buiten. Stel de tajine nooit aan extreme temperatuurwisselingen bloot (bv. niet rechtstreeks uit de koelkast op het vuur plaatsen of onder koud water houden als de tajine net uit de oven komt).

• Het basisprincipe van het koken met een tajine is eenvoudig: snijd alle ingrediënten in grove stukken en zet de schaal van de tajine op een laag vuur. Schenk er olie in. Leg, als de schaal goed warm is, alle ingrediënten in laagjes erin. Vlees onderop (bak het vlees eerst bruin in een gewone pan), dan de groenten (groenten met een langere gaartijd in het midden leggen) en bovenop de kruiden. Zet het deksel op de schaal en laat op een laag vuur sudderen (tot alles gaar is). Af en toe voorzichtig omroeren.

• Zet een warme tajine altijd op een onderzetter op tafel of aanrechtblad.

Onderhoud
Was de tajine met de hand af met een beetje afwasmiddel en warm water. Gebruik een niet-metalen borstel en laat het aardewerk niet in water staan. Laat de schaal goed drogen om schimmel te voorkomen.

> recept lamstajine