Bamboe

Een milieuvriendelijk alternatief voor hout

Bamboe is een licht maar zeer stevig materiaal. In tegenstelling tot de meeste harde houtsoorten neemt bamboe nauwelijks vocht op. Hierdoor krimpt het niet en zet het ook niet uit. Ook heeft bamboe de eigenschap bacteriën snel af te breken. Het is dus uitermate geschikt voor keukenaccessoires!

Bamboe is bovendien milieuvriendelijk:
•  Het neemt een bijna vijfmaal grotere hoeveelheid broeikasgassen op dan een vergelijkbare hoeveelheid bomen en produceert 30% meer zuurstof.

• De stevige bamboewortels verhinderen erosie, houden water vast in de grond en verminderen waterverontreiniging door hun hoge stikstofopname.

• Bamboe is een grassoort die zichzelf na het oogsten steeds hernieuwt door de aanmaak van nieuwe scheuten.

• Bamboe is de snelst groeiende plant ter wereld (tot 1 meter per dag!) en kan na 4 tot 5 jaar al geoogst worden. Bij de traditionele harde houtsoorten is oogsten pas mogelijk na 25 tot soms wel 70 jaar en moeten na de kap nieuwe bomen worden geplant.

• Bij het kweken van bamboe wordt geen gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen en/of kunstmest.

Onze leverancier werkt met bamboe uit een streek in China met een gematigd klimaat. Bamboe groeit in die regio relatief langzaam en produceert daardoor dichte, harde en duurzame stengels.