Granieten vijzel

 


Deze stevige vijzel is een ideaal hulpmiddel voor het fijnmalen van kleine hoeveelheden kruiden, specerijen, knoflook etc. Door de ruwe binnenzijde is het eenvoudig om harde ingrediënten als peperkorrels, komijn etc. fijn te malen. Bij het fijnstampen komen geur en smaak optimaal vrij. Sommige specerijen, zoals komijn- of korianderzaad, kan je vóór het vijzelen even ‘droog’ roosteren in een koekenpan zodat de aroma’s nog beter vrijkomen. Gebruik je vijzel bv. ook om pesto, currypasta, knoflookmayonaise en dressing in te maken.

Vóór het eerste gebruik

Een nieuwe vijzel kan, door het uitslijpen, aan de binnenkant wat steengruis bevatten. Om dit te verwijderen en om de vijzel tegen het intrekken van smaken en geuren te beschermen, raden we je het volgende aan:
• Neem een handvol droge witte rijst of zeezout en vijzel dit tot poeder. Herhaal dit twee keer. Spoel de vijzel tussendoor om met lauw water en droog hem goed af.
• Vijzel vervolgens wat pinda’s of gemalen kokos helemaal fijn, de olie hieruit vult de ‘poriën’ in het steen. Laat dit enkele uren intrekken: zo ontstaat een oliehoudende beschermlaag aan de binnenkant van de vijzel.
• Spoel de vijzel om met lauw water en droog hem af. De vijzel is klaar om te gebruiken.

Gebruiksaanwijzing

Het beste resultaat krijg je door de vijzel slechts tot maximaal voor de helft met ingrediënten te vullen. Zet de vijzel op schoot of op een stevige ondergrond zodat je goed kracht op de stamper kan uitoefenen (leg er eventueel een theedoek onder zodat de vijzel niet wegschuift). Duw de stamper vervolgens steeds rond over de ingrediënten in de vijzel, totdat het mengsel de juiste consistentie heeft. 

Je maalt ingrediënten sneller fijn door aan het mengsel in de vijzel wat grof zeezout toe te voegen. De korrels helpen om de ingrediënten fijn te malen. Voor een zoet mengsel gebruik je kristalsuiker.

Tip: snij knoflook in stukken, voeg wat grof zeezout toe en laat dit even staan. Als je het vervolgens vijzelt, krijg je een perfecte knoflookpuree.

Onderhoud

Was je vijzel alleen af met warm water. Gebruik geen afwasmiddel omdat dit in het steen kan trekken en een zeepsmaak achterlaat. Gebruik geen schuursponsje, maar een zachte vaatdoek. Tik de stamper niet schoon op de rand van de vijzel, dit kan beschadigingen veroorzaken. De vijzel is niet afwasmachinebestendig. Smeer de binnenkant van de vijzel af en toe in met olijf- of zonnebloemolie.