Kiemschaaltje

 

 Duizenden jaren geleden waren groentespruiten al een bekend en belangrijk voedingsmiddel in o.a. China. Kiemen zien er niet alleen heel smakelijk uit, ze bevatten ook veel vitamines en mineralen. Binnen 6 tot 10 dagen zijn de spruiten klaar voor een lekkere, gezonde en caloriearme maaltijd.

 


Gebruiksaanwijzing
• Om kiemgroente te kweken gebruik je een kiemschaaltje. Verdeel de zaden in een dun laagje over het rooster (de zaden mogen niet op elkaar liggen, laat er wat ruimte tussen). Vul het kiemschaaltje met water tot ca. 0,5 cm onder het rooster.
• Vul, indien nodig, het water dagelijks aan. Voor het beste resultaat zet je het schaaltje bij kamertemperatuur op een vrij lichte plaats.
• Na 6 à 14 dagen kunnen de kiemspruiten (die dan 3-5 cm lang zijn) gegeten worden, afhankelijk van de soort. Verlenging met een paar dagen geeft wat meer blad aan de spruit.
• De kiemspruiten kunnen, zonder hun gezonde eigenschappen te verliezen, ongeveer een week in de koelkast bewaard blijven.

TIP Bij sommige zaden duurt het ontkiemen langer dan bij andere. Je kunt het ontkiemen versnellen door de zaadjes van tevoren een paar uur in een kommetje warm - niet heet! - water te laten weken. Vervolgens verdeel je de zaadjes dun over het roostertje.

Bij Dille & Kamille vind je verschillende soorten kiemzaden zoals alfalfa, basilicum, broccoli, mosterd, radijs, rucola, taugé en tuinkers. Ook de kiemschaaltjes vind je bij ons.