Vanille

Vanille, de vrucht van de vanille orchidee (Vanilla planifolia), is één van de meest populaire smaakmakers in de keuken. De bloemen van deze orchidee worden stuk voor stuk handmatig bevrucht. Zes tot negen maanden later zijn de groene peulen van de orchidee klaar om geoogst te worden. De vanillepeulen worden, na een bad in heet water, gedurende 3 tot 6 maanden dagelijks in de zon gelegd om te drogen. Elke avond worden de vanillepeulen ingepakt, zodat ze kunnen ‘zweten’. Na dit arbeidsintensieve proces zijn de 'vanillestokjes' klaar voor de export!

Bij Dille & Kamille vindt u zowel vanillestokjes als vanille-extract. Alle vanille die u bij ons kan kopen is afkomstig uit Madagaskar, waar de beste vanille ter wereld geproduceerd wordt. 

Vanillestokjes

Deze vanillestokjes geven een unieke, volle, zoete en romige smaak en aroma aan uw gerechten. Vanille is heerlijk in diverse desserts zoals bv. panna cotta of ijs, in allerlei gebak, in (vruchten)siropen en zoete sauzen. Ook in sommige hartige gerechten, zoals bv. bij schaaldieren, kan vanille een heel bijzonder accent geven. Snij de vanillestokjes open en schraap met de achterkant van een mes of theelepeltje de zwarte zaadjes er uit. Laat zowel de zaadjes als de stokjes meetrekken in melk of room om hun smaak af te geven; verwijder de stokjes dan vóór het serveren. U kunt ook alleen de zaadjes aan uw gerecht toevoegen.

Tip: Gooi de 'lege' stokjes niet weg: u maakt er heel eenvoudig vanillesuiker mee. Spoel de vanillestokjes af, maak ze droog en snij ze in stukken. Doe die vervolgens samen met witte basterdsuiker in een afgesloten pot. Na een paar dagen heeft de suiker een heerlijke vanillesmaak!Vanille-extract


Dit 100% natuurlijke vanille-extract is gemaakt uit vanillestokjes uit Madagaskar. Door een zgn. 'koude extractie' in een alcoholbasis, een proces dat ca. 5 weken duurt, worden de complexe smaakstoffen optimaal uit de vanillepeulen gehaald. Het resultaat is pure, vloeibare vanille!
Vanille-extract kan in allerlei gerechten worden gebruikt: u kunt het eenvoudig doseren en met de overige ingrediënten mengen.  Het brengt een gerecht meteen op smaak, hoeft dus niet mee te trekken – erg handig als u bv. deeg of beslag maakt. Niet in elk gerecht 'passen' bovendien zwarte vanillezaadjes en het is natuurlijk ideaal als u een keer geen vanillestokjes in huis hebt!

Tip: Meng vanille-extract door de (zachte) boter uit uw recept, het vet uit de boter 'omhult' het extract en beschermt het tijdens het bakproces tegen vervluchtigen.