RisottoDit heerlijke Italiaanse rijstgerecht wordt bij voorkeur met Arborio- of Carnaroli-rijst klaar-gemaakt. Er zijn heel veel variaties mogelijk, van een eenvoudige basisrisotto tot bijzondere gerechten met vis, zeevruchten, vlees of groenten. Bij Dille & Kamille vind je Arborio-rijst met diverse toevoegingen (o.a. citroen, saffraan, tomaten) voor het eenvoudig bereiden van een heerlijke risotto. Om je eigen risotto-recept te bereiden, is er biologisch geteelde Carnaroli-rijst van Casina Belvedere, een zeer fijne rijstsoort met een heerlijke volle smaak.

Beide rijstsoorten worden gekweekt in Noord-Italië, in de regio’s Lombardije en Piëmont. Zowel Arborio- als Carnaroli-rijst bevat meer zetmeel dan andere soorten, waardoor de korrels zich onderling hechten tijdens het koken. Het buitenste laagje van de rijstkorrel lost op, zo krijgt de risotto haar smeuïge textuur. Tijdens het koken nemen de rijstkorrels veel kookvocht (en dus smaak!) op, maar blijven ze van binnen toch stevig. Blijf gedurende de hele kooktijd de rijst roeren, zo kan het zetmeel uit de korrels goed oplossen in het kookvocht en wordt de risotto lekker romig.

 

Arborio-rijst is licht ‘klevend’ en uitstekend geschikt voor het bereiden van een romige risotto. Car-naroli-rijstkorrels hebben ook een hoog absorptievermogen maar verliezen weinig zetmeel, dit zorgt ervoor dat de rijst niet té snel gaar wordt en altijd zijn vorm en smaak behoudt. Doordat de korrels van Carnaroli-rijst iets minder aan elkaar kleven dan die van Arborio, is Carnaroli ook zeer geschikt voor bereiding van koude gerechten als salades en antipasti.

Bewaar risotto op een droge plaats. Berg de rijst, als de verpakking eenmaal is geopend, op in een goed afgesloten pot of blik.