Balsamico azijn


Wat is balsamico azijn?

Balsamico azijn ('Aceto Balsamico') wordt van oudsher gemaakt in de streek rond het Noord-Italiaanse Modena. Men laat hiervoor versgeperst druivensap, de most, jarenlang rijpen in houten vaten. Het resultaat is een donkergekleurde azijn met een karakteristieke, volle en soms zoete smaak. Hoe langer de azijn rijpt, hoe rijker van smaak deze wordt. Ook neemt de zuurgraad af: de azijn wordt zoeter en 'stroperiger'. De gebruikte vaten hebben eveneens een grote invloed op de uiteindelijke smaak.

Bij Dille & Kamille vindt u een aantal soorten balsamico azijn: stuk voor stuk erg lekker, maar ook heel verschillend, zowel in manier van produceren als qua gebruik. Eén azijn is lekker voor 'dagelijks' gebruik in salades, de andere twee soorten zijn door hun lange rijpingswijze zo rijk en geconcentreerd van smaak, dat u ze kunt gebruiken om allerlei gerechten mee te verfijnen. 


  • Balsamico azijn van 'Gran Deposito Aceto Balsamico di Giuseppe Giusti'

    'Gran Deposito Aceto Balsamico di Giuseppe Giusti' is de oudste en meest bekroonde producent van balsamico azijn. Dit familiebedrijf uit Modena maakt al sinds 1605 balsamico azijn van de hoogste kwaliteit. De 'acetaia' (azijnmakerij) baseert deze kwaliteit op drie belangrijke peilers: de beste druiven (van de late oogst dus met een hoog suikergehalte), het hout van de vaten waarin de azijn wordt gerijpt en tenslotte – heel veel tijd. Alleen balsamico die jarenlang kan rijpen, krijgt de intense smaak van de azijnen van Guiseppe Giusti. Door de lange rijping vervliegt een deel van de azijn, zodat er uiteindelijk slechts een kleine hoeveelheid overblijft: hoe 'ouder' de azijn, hoe dikker en stroperiger.

    De balsamico’s van Giuseppe Giusti dragen het I.G.P.-keurmerk (Indicazione Geografica Protetta) en bevatten geen toegevoegde geur- en kleurstoffen, conserverings- of bindmiddelen.

    Bij Dille & Kamille vindt u twee soorten balsamico van 'Gran Deposito Aceto Balsamico di Giuseppe Giusti': 
     


Balsamico azijn 'twee munten', 250 ml

Deze azijn, met op het etiket twee gouden munten, heeft meer dan acht jaar gerijpt op de beroemde houten vaten van de familie Giusti. Dit resulteert in een mooie balans tussen zoet en zuur.

Gebruik een paar druppels van deze balsamico op bv. gegrilde groenten, salades of – erg lekker – op buffelmozzarella of op gebakken vlees of vis.


Balsamico azijn 'drie munten', 250 ml

Deze azijn, met op het etiket drie gouden munten, heeft meer dan tien jaar gerijpt in antieke houten vaten. De vaten worden al eeuwenlang gebruikt voor de rijping van balsamico, de azijn krijgt hierdoor een extra volle en complexe smaak. Door de lange rijping wordt de balsamico steeds stroperiger en zoeter.

Druppel deze azijn op gebakken vlees, vis of groenten, op carpaccio, maar ook op zoete gerechten: probeer een druppeltje op aardbeien of vanille-ijs, heerlijk! Erg lekker is ook de combinatie met Parmezaanse of andere oude kaas: een prachtig contrast tussen het zoet van de balsamico en de pittige kaas.