Bieslook

Oorsprong
Bieslook groeit in Europa in het wild, maar oorspronkelijk komt het uit Azië. Het is familie van de ui en van knoflook. De meest bekende soort is Gewone bieslook (Allium schoenoprasum), ook wel pijpgras of uiengras genoemd, met een zachte uiensmaak. Daarnaast is er de naar knoflook smakende Chinese bieslook (Allium tuberosum).

Kweek
• Bieslook is een polvormende, winterharde vaste plant met dunne, holle blaadjes die ca. 30 cm hoog kan worden.
• Bieslook bloeit van juni tot augustus, de bol-vormige, lila bloemhoofdjes trekken bijen aan.
• Plant bieslook in kalkrijke, goed bemeste, vochtige grond. Bieslook gedijt zowel op een zonnige plaats als in de schaduw. Geef af en toe wat extra mest om de plant mooi groen en ‘sappig’ te houden.
• Bieslook is heel gemakkelijk te kweken, zowel in de volle grond als in potten op de vensterbank of op het terras. Scheur de planten regelmatig om ze vol en sterk te houden.
• Vermeerder bieslook door zaaien (voor ontkiemen is ca. 19˚C nodig) of door een grote pol te scheuren. Knip na de bloei de bloemen af om de groei te bevorderen.
• Bieslook is goede buren met worteltjes en alle soorten kool. Plant bieslook ook bij uw rozen, de geur van bieslook jaagt bladluizen weg.

 

Oogst
Hoe meer je van bieslook knipt, des te beter de plant groeit! Knip de sprieten ca. 2 cm boven de grond af. Als de plant gaat bloeien, wordt de groei minder. Pluk daarom de bloemhoofdjes vlak voor ze helemaal opengaan, en verwerk ze in salades en als garnering.

Culinair
Fijngeknipte bieslook geeft een milde uiensmaak aan salades, soepen, omeletten, vis en ragouts. Gebruik bieslook in kruidenboter, dipsausjes met kwark en dressings. Roer bieslook door zure room als vulling voor gepofte aardappels. Ook de bloemen zijn eetbaar, verwerk ze heel of fijngesneden in salades en als garnering. Voeg bieslook pas vlak voor het serveren toe aan een gerecht, laat het niet meekoken. Fijngesneden bieslook kunt u invriezen. Het kruid verliest zijn smaak door het te drogen.