Komkommerkruid

Oorsprong
Komkommerkruid (ook Bernagie of Borage genoemd) groeit in de landen rond de Middellandse Zee in het wild, vaak op braakliggende terreinen. Het heeft zich ook over de rest van Europa en Noord-Amerika verspreid.

Kweek
• Komkommerkruid is een eenjarig, soms tweejarig kruid van ca. 60 cm hoog, met puntig ovaal, behaard blad en stekelige stengels.
• Van mei/juni tot ver in het najaar verschijnen prachtig helderblauwe stervormige bloemen.
•  Plant komkommerkruid in goed doorlatende, enigszins arme, kalkrijke grond in de volle zon.
• Komkommerkruid kan goed worden gekweekt in een grote pot en is erg mooi in combinatie met andere bloeiende planten zoals bv. papavers.
•  Zaai komkommerkruid halverwege het voorjaar, op de plek waar u het wilt hebben (liever niet verplanten). Na ca. 6 weken zijn de plantjes volgroeid. Komkommerkruid zaait zichzelf goed uit. Knip uitgebloeide bloemen af om de plant steeds opnieuw te laten bloeien.

Oogst
Pluk regelmatig de bloemetjes en het jonge blad om vers te gebruiken of in te vriezen. Verwijder uitgebloeide bloemen voor een optimale smaak van de blaadjes.

Culinair
Het fijngesneden jonge blad van komkommerkruid is behaard, maar smaakt en ruikt heerlijk naar komkommer. Gebruik het bv. in salades en (yoghurt-)sauzen en als fris accent in een zomers drankje. De blauwe bloemetjes zijn prachtig op een salade, ingevroren in ijsblokjes en – gesuikerd – als eetbare decoratie op taart, desserts etc.