Koriander

Oorsprong
Koriander is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Het kruid is wijd verspreid over Centraal-Europa, Azië en in bepaalde streken van Noord- en Zuid-Amerika.

Kweek
• Koriander is een eenjarige plant met diep ingesneden blad, het kan ca. 60 cm hoog worden.
• Van juni tot augustus verschijnen lichtpaarse of witroze bloemschermen, gevolgd door kleine ronde zaadjes.
• Koriander groeit het best op een zonnige plek, in goed doorlatende kalkrijke grond. Koriander doet het buiten ook goed in een diepe pot. Zorg dat de planten niet uitdrogen, anders worden ze snel sprietig en schieten ze door.
• Koriander is goede buren met aardappel, aardbeien, komkommer, alle koolsoorten en rode biet. 
 


Oogst
Knip, voor optimale smaak van het blad, de bloemen af voordat ze opengaan. De plant groeit dan ook beter door. Korianderblad kan niet worden gedroogd, maar is wel eenvoudig in te vriezen. De zaden oogst u in augustus wanneer ze grijsbruin worden en lekker beginnen te ruiken.

Culinair
Koriander – zowel het blad als de zaden – is heel populair in de Aziatische, Noord-Afrikaanse en Oosterse keuken. Korianderblad wordt ook gebruikt in Mexicaanse gerechten, zoals bv. guacamole.
De blaadjes en het zaad zijn wel totaal verschillend van smaak:  let bij een recept dus goed op of het verse blad of de (fijngemalen) zaadjes gebruikt moeten worden. Laat korianderblad niet meekoken, dan verliest het veel van zijn smaak: voeg het pas op het laatst toe of gebruik het als garnering.
Korianderzaad is een essentieel bestanddeel van kerrie- en kruidenmengsels uit de Indiase keuken. Het is lekker in diverse vlees- of groentegerechten, maar bv. ook in brooddeeg of gebak.