Lavendel

Oorsprong
Lavendel is afkomstig uit de bergachtige gebieden rond de Middellandse Zee. De naam komt waarschijnlijk van het Latijnse ‘lavare’ dat wassen betekent – de Romeinen gebruikten lavendel om zich te parfumeren en om mee te wassen.

Kweek
• Lavendel is een groenblijvend, winterhard struikje. Het kan ca. 60-80 cm hoog worden.
• Lavendel bloeit van juni tot augustus met  – afhankelijk van de variëteit – witte, lila of paarse bloemaartjes die veel bijen, vlinders en andere insecten aantrekken.
• Plant lavendel op een warme, zonnige plek en in droge, lichte, goed doorlatende grond. Meng eventueel wat grind of zand door de grond voor betere afwatering. Lavendel doet het ook erg goed in een grote pot, in normale potgrond.
• Lavendel is heel mooi – en aromatisch! –  als haagje langs een bloemenborder. Zet hiervoor de planten op ca. 20 cm van elkaar en knip ze gedurende het groeiseizoen regelmatig bij.
• Snoei lavendel in het voorjaar om een mooie volle plant te houden. Knip nooit tot in de houtige delen, de plant loopt dan niet goed meer uit. • Knip na de bloei terug tot de eerste gewone blaadjes en snoei nog een keer in de herfst, ruim voor de eerste vorst.
• U kunt lavendel in het najaar zaaien. Het is echter eenvoudiger om in de vroege zomer, uit de nieuwe aangroei, stekken te nemen. 

Bescherm de plant, zeker als die in een pot staat, in de winter tegen de vorst, maar ook tegen teveel vocht: lavendel houdt niet van ‘natte voeten’.  Zet de pot ‘s winters bv. op zijn kant zodat er geen water in kan blijven staan.
Plant lavendel bij rozen of tussen groenten, de geur verjaagt bladluizen.

 

Oogst
Pluk lavendelbloemen als ze net opengaan: knip de steeltjes af en hang de aartjes omgekeerd te drogen of droog ze uitgespreid op een tafel of dienblad. Het blad kunt u gedurende het hele groeiseizoen plukken, net voor de bloei is de geur het sterkst.

Culinair
Gebruik lavendelbloemen om suiker, ijs, jam, gebak en koekjes, vruchtensauzen en azijn een aparte smaak te geven. Ook lavendelhoning is heerlijk! Fijngehakte blaadjes geven een bijzondere smaak aan salades en stoofgerechten, bv. met lamsvlees. De smaak is vrij intens, gebruik het dus met mate.

Tip
Gedroogde lavendelbloemen kunt u verwerken in potpourri, lavendelkussentjes en -zakjes. Leg deze tussen (wollen) kleren in de kast: het ruikt heerlijk en verjaagt motten.