Oregano

Oorsprong
Oregano of Wilde majoraan is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. De verwante Marjolein (Oregano majorana) komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika en is niet volledig winterhard.

Kweek
• Oregano is een winterharde vaste plant met kleine ovale blaadjes, hij kan ca. 45 cm hoog worden.
• Zet oregano op een beschutte, zonnige plek in droge, kalkrijke grond. Plant oregano in volle grond of in een pot en meng wat zand en grind door de grond voor goede afwatering. Geef geen mest: hoe armer de grond, hoe beter de smaak van het blad.
• Oregano bloeit van juli tot september met kleine, lichtroze bloemen die veel bijen en hommels aantrekken.
• Knip de plant na de bloei flink terug om hem mooi vol te houden. Snoei oregano in de herfst terug tot ca. 6 cm boven de grond.
• Zaai oregano in het voorjaar, bv. in potten op de vensterbank. Geef de zaailingen regelmatig water. De kleine plantjes kunnen naar buiten als alle gevaar voor nachtvorst geweken is.
• Bescherm de plant, zeker als die in een pot staat, in de winter tegen de vorst maar ook tegen teveel vocht: oregano houdt niet van ‘natte voeten’. Zet de pot ‘s winters bv. op zijn kant zodat er geen water in kan blijven staan.
• Oregano is goede buren met wortel.

 

Oogst
De jonge blaadjes kunnen de hele zomer door worden geplukt. Oregano kan eenvoudig worden gedroogd of ingevroren. U kunt het ook bewaren in olie of azijn.

Culinair
Oregano is heerlijk in diverse Italiaanse en Griekse gerechten: gebruik het in pastasauzen, op pizza’s, in moussaka etc. Het is ook lekker in gehakt en zelfgemaakte worstjes, bij gevogelte en konijn, of bij peulvruchten en geroosterde groenten. Oregano past goed bij tijm en basilicum en geeft een mediterraan aroma aan olijfolie of azijn.