Tijm

Oorsprong
Tijm is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Er zijn veel soorten en variëteiten tijm, waarvan Echte tijm (Thymus vulgaris) en Citroentijm (Thymus citriodorus) het meest in de keuken worden gebruikt.

Kweek
• Tijm is een struikachtige, groenblijvende vaste plant met heel kleine blaadjes. Afhankelijk van de soort kan hij tot 30 cm hoog worden.
• In juni en juli verschijnen kleine roze of lichtpaarse bloemen die veel bijen en hommels aantrekken.
• Tijm houdt van een warme en droge standplaats in de volle zon. Plant tijm in volle grond of in een pot en meng wat zand en grind door de grond voor goede afwatering. Meng ook wat kalk door de grond, maar geef geen mest: hoe armer de grond, hoe beter de smaak van het blad.
• Geef tijm in een pot regelmatig water om uitdrogen te voorkomen. Zet de pot op een beschutte plek in de volle zon.
• U kunt tijm zaaien, maar het is eenvoudiger om tijm d.m.v. stekken te vermeerderen. Neem in de vroege zomer stekken van de nieuwe, groene scheuten. Kruipende tijmsoorten kunt u ook scheuren.
• Snoei tijm na de bloei licht bij om een mooie volle plant te houden. Snoei nooit tot in de houtige takjes terug, de plant loopt dan niet goed meer uit.
• Tijm houdt niet van ‘natte voeten’! Bescherm de plant, zeker als die in een pot staat, in de winter tegen kou maar ook tegen teveel vocht. Zet de pot ‘s winters bv. op zijn kant zodat er geen water in kan blijven staan.
• Plant tijm tussen groenten of bij rozen. Rupsen en bladluizen houden niet van de geur.

 

Oogst
Knip steeds de toppen, zo blijft uw plant mooi vol. Tijm kan eenvoudig in bosjes gedroogd worden. Pluk deze dan net vóór de bloei, dan heeft het blad de meeste smaak. Gebruik de gedroogde blaadjes, of bewaar de takjes in olie of azijn.

Culinair
Tijm heeft een heel aromatische, intense smaak. Het gaat goed samen met mediterrane groenten als courgette, paprika en aubergine. Het is lekker in diverse soepen en ovenschotels, vleesmarinades, patés en terrines. Tijm vormt samen met peterselie en laurier het bekende ‘bouquet garni’. Citroentijm is door zijn citroenaroma heerlijk bij vis en kip. Het aroma van tijm wordt sterker tijdens het koken, gebruik het dus met mate.