Schoonmaakmand


Hallo! Mijn naam is Yvonne Eijkenduijn, ik ben een lifestyle blogger op www.yvestown.com. De komende weken deel ik op de website van Dille & Kamille zelfmaakideeën.


Mijn huis is best groot en ondanks mijn drukke werkschema maak ik graag tijd om het schoon te maken. Het geeft mij het gevoel dat ik alles onder controle heb, en bovendien weet ik dan zeker dat mijn huis écht schoon is... op mijn manier.


Het is soms wel lastig om schoonmaakspullen over 3 verdiepingen heen en weer te sjouwen, vandaar dat ik deze schoonmaakmand heb gemaakt. De mand heeft genoeg plaats voor alle spullen die ik nodig heb én heeft een dubbele functie, want ik draag er andere spullen van boven mee naar beneden.

 

Ik heb zelf een mooie stoffen zak voor de mand gemaakt, zodat ik flessen, borstels en doekjes makkelijk in de mand kan plaatsen. De stoffen zak kan ik in de wasmachine wassen, dus blijft altijd netjes. 


Werkwijze:

- Draai de mand ondersteboven en trek op een stuk krantenpapier of patroonpapier de bodem van de mand over.

- Draai de mand om en kijk na of het patroon past in de mand. 

- Trek nu het patroon over op de stof die je wilt gebruiken voor de bodem van de zak. Ik gebruikte wit katoen maar wanneer je een extra tafelloper koopt, kun je de bodem uit dezelfde stof maken.

- Meet nu de breedte en lengte van de bodem en tel deze getallen bij elkaar op - deze som is de totale lengte van de zijkant/rand van de zak. 

- Meet de hoogte van de mand en knip de stof voor de zijkant van de zak uit de tafelloper. 

- Bepaal de hoogte van de vakjes die je in de zak wilt bevestigen. Mijn vakjes beginnen 10 cm onder de rand van de mand. 

- Vouw de stof dubbel (voor extra stevigheid) en knip nogmaals een strook stof uit met dezelfde lengte als je eerder voor de zijkant/rand knipte. 

- Zoom eerst de randen van de lap voor de zijkant mooi om, en speld daarna de vakjes af op de stof voor de zijkant. Naai waar gewenst, bv. brede vakjes voor flessen schoonmaakmiddel en kleinere vakjes voor je poetsborstels.

- Zoom nu de zijkanten aan elkaar vast, speld ze ook vast op de lap stof voor de bodem van de mand en naai alles aan elkaar vast.

- Naai 4 lintjes vast aan de hoeken van de stoffen zak, dan blijft de zak mooi in de mand zitten.


Tip: vergeet niet de stof te wassen voordat je de zak gaat naaien, dan krimpt de zak naderhand niet meer in de wasmachine.

 

 

Ik heb deze rieten mand en katoenen tafelloper gebruikt.

 

 

Gebruik glazen beugelflesjes voor je vloeibare schoonmaakmiddelen. De originele verpakking is meestal heel lelijk. Ik gebruikte een label maker voor de originele labeltjes op de flessen.


Je vindt hier nog veel meer schoonmaakspulletjes om jouw eigen mand te personaliseren.