Linzensoep met knoflookcroutons

Ingrediënten:

Voor de soep

• 3 stengels bleekselderij

• 3 wortels

• 2 uien

• 2 tenen knoflook

• Scheut olijfolie

• 250 gram gedroogde rode linzen

• 1 blik tomaten

• 1 tl komijnpoeder

• 1 tl korianderpoeder

• 1 gedroogd chilipepertje

• 1 laurierblad

• 1 liter groentebouillon

• Peper en zeezout

 

Voor de knoflookcroutons

• (ongesneden) oud brood

• Olijfolie

• 2 tenen knoflook

• Zeezout

 

Voor erbij

• Kwark of yoghurt

• Koriander

 

Bereiding:

- Snijd de bleekselderij, wortels, uien en knoflook in stukken.

- Verhit een scheut olijfolie in een soeppan.

- Doe de groenten samen met het laurierblad en chilipeper in de pan.

- Voeg peper en zout toe.

- Bak de groenten 5 minuten op matig vuur.

- Voeg dan de tomaten uit blik, komijnpoeder, korianderpoeder, bouillon en gedroogde linzen toe.

- Breng het geheel aan de kook en laat de soep met deksel op de pan 30-40 minuten zachtjes pruttelen.

- Maak ondertussen de knoflookcroutons.

- Snijd het brood in blokjes en de knoflook in plakjes.

- Verhit flink wat olijfolie in een koekenpan.

- Doe het brood met de knoflook in de pan en bak op hoog vuur tot de croutons bruin kleuren.

- Bestrooi de croutons met zout en doe in een bakje.

- Haal de soep van het vuur als de linzen gaar zijn.

- Verwijder het chilipepertje en het laurierblad.

- Pureer de soep met een staafmixer of in de blender zo glad als je wilt.

- Schep de soep in kommen en serveer met de croutons, kwark en verse koriander.

 

Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Maura van Yellow Lemon Tree blog, www.yellowlemontreeblog.com