Pastinaaksoep

Ingrediënten:

• een klontje boter

• olijfolie*

• 1 ui

• 800 gram pastinaak

• 1 appel

• 1/4 tl vijfkruidenpoeder*

• 1 l groentenbouillon

• hazelnoten, fijngehakt   

                        

Benodigdheden: snijmesje*, snijplank*, appelboor* of appeldeler*, pan, pollepel*, staafmixer of keukenmachine
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

 

Bereiding:

- Schil de ui en de pastinaak en snij in stukken.

- Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in stukken.

- Verhit de boter met wat olijfolie in een diepe pan en stoof de ui kort aan.

- Voeg het vijfkruidenpoeder toe en laat even meestoven.

- Doe er de pastinaak- en appelstukken bij en laat enkele minuten stoven.

- Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en zet dan het vuur lager.

- Laat ongeveer een half uur op een zacht vuur sudderen.

- Mix tot een gladde soep en werk af met gehakte hazelnoten 

 

 

TIP: Maak zelf je groentenbouillon!

 

Ingrediënten:

 •  1,5 1 water

• 2 wortelen

• 1 selderijstengel

• 1 ui

• het wit van 1 prei

• 1 venkel

• enkele takjes tijm

• 1 laurierblad*

• enkele takjes peterselie

• 1 tl zwarte peperkorrels* 

 

Benodigdheden: grote kookpot/pan, snijmesje*, snijplank*, (punt)zeef*

*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

             

Bereiding:

- Maak de groenten schoon en snij ze in grote stukken.

- Breng  alle ingrediënten aan de kook.

- Zet het vuur lager en laat ongeveer 45 minuten sudderen.

- Zeef de bouillon in een schone pan, de groenten heb je niet meer nodig.

- Zelf bouillon maken is ideaal om restjes van groenten op te gebruiken. Experimenteer met de kruiden, maar gebruik liever geen zout. Ook heel lekker met bv. steranijs of geroosterde groenten.

 

Chinees vijfkruidenpoeder: dit specerijenmengsel uit de Chinese keuken – met anijs, venkel, kaneel, peper en kruidnagel – is heerlijk in wokgerechten en voor het kruiden van allerlei soorten vlees. Maak bv. een heerlijke marinade voor kippenvleugeltjes met een beetje van dit poeder, wat sojasaus en honing.

 

Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Els Debremaeker van Njamelicious.