Spaanse aardappeltortilla

Ingrediënten
• ca 500 gram geschilde aardappelen (iets vastkokend)
• 3 eetlepels olijfolie*
• 1 kleine ui of sjalotje, fijngesnipperd
• 2 teentjes knoflook, fijngehakt
• 1 tl gerookt paprikapoeder, pikant*
• klein bosje platte peterselie, grof gehakt
• 5 grote eieren

Benodigdheden: snijmesje*, koekenpan*, houten lepel*, kom*, garde*, dinerbord*,
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

 

Bereiding
-
Kook de aardappelen 5 minuten, giet ze af en snijd ze in plakjes van ca 0,5 cm dik.
- Verhit de olijfolie in een diepe koekenpan van ca 24 cm Ø - liefst met anti-aanbaklaag - en bak de aardappelschijfjes in ca 15 minuten zachtjes gaar maar niet bruin.
- Voeg na ca 5 minuten de ui en knoflook toe. Voeg het paprikapoeder toe en bak dit al voorzichtig omscheppend nog even mee.
- Klop de eieren los in een ruime kom, voeg de peterselie toe en daarna het aardappelmengsel.
- Schep dit kort om en giet het daarna terug in de pan. Laat de tortilla op zacht vuur gaar worden, totdat de bovenlaag bijna helemaal gestold is – dit duurt ca 10 minuten.
- Laat de tortilla uit de pan op een groot plat bord glijden. Houd de pan omgekeerd op dit bord, keer het geheel om zodat de tortilla nu met de ongebakken kant naar onder in de pan glijdt. Bak hem nog een paar minuten zodat hij aan beide zijden mooi gaar is.
- Serveer lauwwarm, met stokbrood of ciabatta en groene salade. Om te variëren: bak met de aardappelschijfjes wat blokjes chorizo mee. Of een handje wilde spinazie.