Mediterrane mezze

 

Hummus (4pers)

 

Ingrediënten: 

• 150 g kikkererwten (uit blik)

• 2 el tahin (sesampasta)

• sap van 1 citroen

• 2 teentjes knoflook

• scheutje olijfolie*

• peper, versgemalen*

• zeezout*

 

Benodigdheden: keukenmachine, pollepel*, laag schaaltje*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

 

Bereiding:

- Giet de kikkererwten af en hou een beetje van het vocht opzij.

- Hou een eetlepeltje kikkererwten apart en doe de rest in een keukenmachine met wat van het vocht. Voeg knoflook, tahin, citroensap, olijfolie, peper en zout toe.

- Mix tot je een gladde hummus hebt. Voeg eventueel nog wat kookvocht of olijfolie toe.

- Proef en breng op smaak met peper, zout en eventueel nog wat citroensap.

- Lepel de hummus in een mooi schaaltje en strijk de bovenkant glad. Maak in het midden een kuiltje en doe hier een scheutje olijfolie en de overgebleven kikkererwten in.

- Serveer met Turks (plat)brood.

 

Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Lara kookt voor u.

 

 

Labneh (4pers)

 

Ingrediënten:  

• 1liter volle yoghurt

• zeezout*

• scheutje citroensap

• olijfolie*

 

Benodigdheden: neteldoek*, zeef of vergiet*, kom*, elastiek, pollepel*, kommetje*

*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

 

Bereiding:

- Maak een neteldoek goed vochtig en knijp hem uit. Hang de doek in een zeef of vergiet boven een diepe (beslag)kom.

- Giet de yoghurt in de neteldoek en bind deze dicht met een elastiek (net boven de yoghurt).

- Zet het geheel in de koelkast en laat het vocht ca. 8 uur uitlekken. Je zou nu een dikke, lobbige yoghurt moeten hebben (vergelijkbaar met hangop).

- Schep de labneh uit de doek en meng er wat zout en eventueel wat citroensap door. Doe dit mengel in een kommetje en giet er wat olijfolie bij.

- Serveer met Turks (plat)brood.


Je kan de labneh ook op smaak brengen met fijngesneden groene kruiden (bv. koriander, munt, platte peterselie of bieslook).

 

Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Lara kookt voor u.

 

 

Tabouleh (4pers)

 

Ingrediënten:  

• 2 bosjes platte peterselie, fijngehakt

• 1 bosje munt, fijngehakt

• 3 tomaten, ontpit en in kleine blokjes gesneden

• 1 komkommer, geschild en in kleine blokjes gesneden

• 1 rode ui, fijngesnipperd

• 50 g bulghur of couscous

• sap van 1 citroen

• olijfolie*

• zwarte peper, versgemalen*

• zeezout*

 

Benodigdheden: snijplank*, mes*, dunschiller*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille 


Bereiding:

- Kook de bulgur of de couscous volgens de instructies op de verpakking.

- Meng de groenten en de verse kruiden. Voeg de afgekoelde bulgur of couscous toe.

- Breng op smaak met citroensap, olijfolie, peper en zout.

- Serveer met Turks (plat)brood.

 

Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Lara kookt voor u.