Quiche met spinazie, erwtjes en ricotta

voor 4 mini-quiches

Ingrediënten:

voor het deeg
tip: je kan ook kant-en-klaar blader- of kruimeldeeg gebruiken

• 150 gram tarwebloem, plus extra om het werkblad mee te bestuiven

• 75 gram boter

• 1 eidooier

voor de vulling

• 250 gram ricotta

• 2 eieren

• 100 gram diepvrieserwtjes

• 250 gram verse spinazie, gewassen

• handvol fijngeraspte Parmezaan

• olijfolie*

• versgemalen zwarte peper*

• zeezout*

 

Benodigdheden:  kom*,  huishoudfolie,  kookpot/pan, vergiet*, braadpan/wok*,  garde*,  pollepel*, deegroller*,  bakkwastje*, 4 quichevormpjes*, bakbonen*, kaasrasp*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

 

Bereiding:

- Verwarm de oven voor op 180°C.

- Wrijf voor het deeg de bloem en de boter tussen je vingers tot je een kruimelig mengsel hebt.

- Voeg de eidooier en een beetje water toe tot je een soepel, niet-kleverig deeg hebt.

- Vorm een deegbal en wikkel deze in folie. Leg hem een halfuurtje in de koelkast.

- Blancheer de erwtjes kort in gezouten water.  Giet af en laat schrikken onder koud water.

- Roerbak de gewassen spinazie in een klein beetje olijfolie. 

- Laat de spinazie in een vergiet afkoelen en knijp er dan het overtollig water uit.

- Kluts de eieren los en meng met de ricotta.  Kruid af met wat zout en peper.

- Meng nu de erwtjes en de spinazie door het ricottamengsel.

- Rol het deeg dun uit op een bebloemd werkvlak.

- Beboter en bebloem 4 quichevormpjes.  Bekleed ze met het uitgerolde deeg.

- Bak de deegbodems ca. 10 minuten met een bakvulling (bijvoorbeeld keramische bonen).

- Haal de bakbonen eruit en bak nog 5 min tot het deeg goudbruin is.

- Haal de quichevormpjes uit de oven en verdeel het ricottamengsel over de 4 quiches.

- Werk af met een beetje fijngeraspte Parmezaan.

- Bak de quiches nog ongeveer 20 minuten tot het ricottamengsel gestold is.

- Serveer met een fris slaatje.

 

Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Lara kookt voor u.