Pissaladière

Ingrediënten:
1 rol kant-en-klaar pizzadeeg
1 el water
1 el olijfolie + extra om in te vetten*
600 g sjalotjes
2 teentjes knoflook
handvol takjes citroentijm*
fleur de sel*
handvol zwarte olijven, ontpit

 ca. 8 ansjovisfilets van goede kwaliteit, uitgelekt

 

Benodigdheden: snijmesje*, snijplank*, koekenpan*, pollepel*, bakplaat*, deegroller*, vork*, schaal*, garde*, bakkwastje*, taartrooster*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

 

Bereiding:
- Schil de sjalotjes en snij in ringen.
- Schil de teentjes knoflook en snipper ze fijn.
- Verhit de olijfolie in een koekenpan en laat de sjalotjes met de knoflook en de blaadjes van enkele takjes citroentijm ongeveer 20 minuten op een zacht vuur stoven. De sjalot gaat dan lichtjes karamelliseren.  
- Werk af met een snufje fleur de sel (zo komt de zoete smaak van de sjalotjes beter uit).  
- Verwarm de oven voor op 250°C.
- Rol het pizzadeeg uit tot een dunne lap deeg die in je bakplaat past van vorm. Prik er hier en daar met een vork enkele gaatjes in.
- Klop de olijfolie los met het water en bestrijk de deegbodem hiermee.  

- Verdeel de gestoofde sjalotjes over de deegbodem.

- Snij de olijven doormidden.
- Verdeel de ansjovisfilets in ruitvorm over de deegbodem en schik er de stukjes olijf tussen.
- Werk af met enkele takjes citroentijm en zet in de oven.
- Bak de pissaladière in 15-20 minuten goudbruin.
- Je kan de pissaladière warm of koud serveren. Ook lekker voor een picknick!



Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Els Debremaeker van Njamelicious.