Rijstpudding met thee en specerijen

Ingrediënten:
voor de rijstpudding:
• 500 g dessertrijst
• 1 l volle melk
• 1,5 el Dille & Kamille kruidenthee met kamille en citrus*
• 2 anijssterren*
• 1 laurierblad*
• 1 vanillestokje*
• 1 snufje zout*
• eventueel extra room

Voor de mandarijnencompote:
• 5 mandarijnen
• 1 el honing
• ¼ tl gemalen kardemom
• vanillesuiker (naar smaak)

 

Benodigdheden: kruidenei*, kookpot/pan, snijmesje*, pollepel*, steelpannetje*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

 

Bereiding:
- Maak eerst de rijstpudding: doe anderhalve eetlepel van de kruidenthee met de anijssterren en het laurierblad in een kruidenei.
- Doe de dessertrijst met de melk en het kruidenei in een grote kookpot.
- Snijd het vanillestokje open en schraap de zaadjes m.b.v. de achterkant van een mes of theelepeltje uit het stokje.

 

Tip: Gebruik het ‘lege’ vanillestokje om zelf vanillesuiker te maken – doe de suiker met het stokje in een glazen bewaarpot.

- Voeg de vanillezaadjes toe aan de melk en doe er ook het snufje zout bij.
- Breng de melk aan de kook en zet dan het vuur op een lagere temperatuur.
- Laat de pudding ongeveer een half uur tot 40 minuten indikken. Roer regelmatig om.
- Haal, als de pudding is ingedikt, het kruidenei met de specerijen eruit.

 

Tip: Heb je graag een romige pudding? Klop dan voor het serveren wat room op en spatel deze door de rijstpudding.

- Je kan de pudding warm of koud serveren. Wil je hem extra zoet, voeg dan wat honing toe.
- Serveer de rijstpudding in kleine glaasjes of in één grote kom.

Deze rijstpudding met thee & specerijen is heerlijk met een zoete mandarijnencompote:
- Pel de mandarijnen en verdeel ze in partjes.
- Laat ze op een zacht vuur met de honing en de kardemom indikken tot je een compote hebt.
- Voeg eventueel naar smaak wat vanillesuiker toe.

 

Tip: Probeer deze zoete compote ook eens te maken met (bloed)sinaasappel en een kaneelstokje.

 

Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Els Debremaeker van Njamelicious.