Kruidenolie en -azijn

Ingrediënten:
voor de oregano-citroen olie:
• 1,25 dl olijfolie*
• 2 takjes verse oregano
• een reepje citroenzeste

 

voor de tijm – chili olie:
• 1,25 dl olijfolie*
• 3 takjes verse tijm
• fijngesneden chilipeper (zaadlijsten verwijderd)

 

voor de rozemarijnazijn:
• 2,5 dl ciderazijn, liefst biologisch
• ¼ tl peperkorrels 4 seizoenen*
• ¼ tl korianderzaad*
• enkele takjes verse rozemarijn

 

Benodigdheden: olie- of azijnflesjes*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

 

Bereiding:
- Was de kruiden zorgvuldig en laat ze een nacht goed drogen.
- Steriliseer je olieflesjes.
- Doe de olijfolie met de kruiden in de flesjes.
- Laat de kruidenolie (of de azijn) minimaal 2 weken op smaak komen.
- Gebruik de kruidenolies als marinades voor vlees en groenten. Ook lekker op een stukje stokbrood!
- Met de kruidenazijn kan je een heerlijke, pittige dressing maken – ook heel lekker op een slaatje met fruit (bv. aardbeien en zuring).

 

Tip: hang een leuk etiketje aan de flesjes en neem ze mee als cadeautje voor de gastheer/gastvrouw bij een BBQ of tuinfeest.

 

Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Els Debremaeker van Njamelicious.