Pruimenjam met port en kaneel

Ingrediënten:

• 1 kilo pruimen
• 150 ml rode porto/port
• 500 g rietsuiker
• ca. 2,5 cm verse gemberknol, geschild en fijngesneden
• ¼ el kaneelpoeder*



Benodigdheden: ca. 4 jampotjes met schroefdeksel*, mesje*, pruimenontpitter*, kookpot/pan, pollepel*, bordje*, jamtrechter*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

 

Bereiding:
- Zet het bordje in de koelkast. Steriliseer de jampotten en deksel door ze in een pan met water minimaal 5 minuten te koken, of was ze op een heet programma in de afwasmachine. Laat ze omgekeerd uitlekken op een schone theedoek.
- Was de pruimen en verwijder de pitten.
- Snij de pruimen in stukjes en doe ze in een ruime kookpot/pan.
- Voeg ook de fijngehakte gember en het kaneelpoeder toe.
- Overgiet met de port en roer flink door.
- Voeg de suiker toe en roer opnieuw goed door, zodat alle smaken zich vermengen.
- Plaats de kookpot/pan op een hoog vuur en laat het mengsel koken.
- Blijf regelmatig roeren.
- Om te controleren of de jam voldoende is ingekookt, laat je enkele druppels op het koude bord vallen. Als de jam meteen opstijft, kan je hem m.b.v. een jamtrechter in de potjes doen.