Pickles

Klik hier voor tips bij het inmaken. 

 

Deze recepten zijn gemaakt voor inmaakpotjes van 0,5 liter.

 

Rabarberpickle met frambozenazijn

 

Ingrediënten:
• 3 stengels rabarber
• 6 blaadjes laurier*
• 12 jeneverbessen*
• stukje verse gember
• 3 kardemompeulen*

 

voor de pickle
• 2,5 dl frambozenazijn
• ½ el honing
• snufje zout*
• 1 dl appelazijn (of witte wijnazijn)
• 1 dl water

 

Benodigdheden: snijmesje*, snijplank*, vijzel*, gesteriliseerde inmaakpot(jes)*, theedoek*, kookpot/pan, trechter*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

 

Bereiding:
- Was de rabarber zorgvuldig en snij in stukken (die ongeveer even lang zijn als de hoogte van je inmaakpotje).
- Schil de gember en snij in stukjes.
- Kneus de kardemompeulen in een vijzel.
- Haal de gesteriliseerde inmaakpot uit de oven en zet op een vochtige theedoek.
- Doe de specerijen in de gesteriliseerde inmaakpot en zet de rabarberstengels er rechtop in.
- Breng de ingrediënten voor de pickle aan de kook.
- Giet de warme pickle voorzichtig op de rabarber (zorg dat de potten nog warm zijn, anders gaan ze barsten).
- Sluit de inmaakpot onmiddellijk af.

 

Serveertip: deze pickle is lekker bij plakjes koude rosbief of geroosterd lamsvlees.

 

 

Bloemkoolpickle

 

Ingrediënten:
• 1 bloemkool
• stukje verse kurkuma
• 1,5 tl komijnzaad*, geroosterd
• 1,5 tl inmaakkruiden Dille & Kamille*

 

voor de pickle
• 2,5 dl water
• 2 dl witte wijnazijn
• 2 el sojasaus
• 1,5 tl suiker

 

Benodigdheden: snijmesje*, snijplank*, gesteriliseerde inmaakpot(jes)*, theedoek*, kookpot/pan, trechter*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

 

Bereiding:
- Was de bloemkool zorgvuldig en verdeel in roosjes.
- Snij de kurkuma in fijne schijfjes.
- Haal de gesteriliseerde inmaakpot uit de oven en zet op een vochtige theedoek.
- Doe de bloemkool met de kurkuma, het geroosterde komijnzaad en de inmaakkruiden in de gesteriliseerde inmaakpot.
- Breng de ingrediënten voor de pickle aan de kook.
- Giet de warme pickle voorzichtig op de bloemkool (zorg dat de potten nog warm zijn, anders gaan ze barsten).
- Sluit de inmaakpot onmiddellijk af.


Serveertip: deze pickle is lekker bij koude ham of in een aardappelsalade.

 

 

Raapjespickle

 

Ingrediënten:
• 1 bosje raapjes
• enkele teentjes verse knoflook
• stukje verse gember
• 1,5 tl korianderzaad*, geroosterd
• enkele chilipepers
• 1 tl inmaakkruiden Dille & Kamille*

 

voor de pickle
• 2,5 dl water
• 2 dl ciderazijn
• 1,5 tl honing

 

Benodigdheden: snijmesje*, snijplank*, gesteriliseerde inmaakpot(jes)*, theedoek*, kookpot/pan, trechter*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

 

Bereiding:
- Was de raapjes zorgvuldig en snij ze in partjes.
- Snij de look en gember in fijne plakjes.
- Doe de raapjes met de look, gember, het geroosterde korianderzaad, de chilipepers en inmaakkruiden in de gesteriliseerde inmaakpot.
- Breng het water voor de pickle met de ciderazijn en de honing aan de kook.
- Giet de warme pickle voorzichtig op de raapjes (zorg dat de potten nog warm zijn, anders gaan ze barsten).
- Sluit de inmaakpot onmiddellijk af.

 

Serveertip: deze pickle is lekker bij geroosterd varkensvlees, oude abdijkaas en gestoofde spinazie.

 

 

Venkelpickle

 

Ingrediënten:
• 1 venkelknol
• 1 tl korianderzaad*, geroosterd
• 1 tl komijnzaad*, geroosterd
• enkele laurierblaadjes*

 

voor de pickle
• 2,5 dl water
• 2 dl appelazijn
• 1,5 tl rietsuiker

 

Benodigdheden: snijmesje*, snijplank*, gesteriliseerde inmaakpot(jes)*, theedoek*, kookpot/pan, trechter*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

 

Bereiding:
- Was de venkel zorgvuldig, verwijder de harde kern en snij in stukjes.
- Doe het geroosterde komijn- en korianderzaad met de laurierblaadjes en de venkelstukjes in de gesteriliseerde inmaakpot.
- Breng het water voor de pickle met de appelazijn en rietsuiker aan de kook.
- Giet de warme pickle voorzichtig op de venkelstukjes (zorg dat de potten nog warm zijn, anders gaan ze barsten).
- Sluit de inmaakpot onmiddellijk af.

 

Serveertip: deze pickle is lekker bij visgerechten of bij gebakken worst (bv. Boudin).

 

Deze recepten werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Els Debremaeker van Njamelicious.

 

Je vindt meer inmaakrecepten in het boek dat Els samen met haar zus Iris schreef: ‘Ingemaakt’ (uitgeverij Manteau - ISBN 978 90 02 25278 5)

 

Inmaken ouderwets? Niet als je kiest voor de trendy chutneys, verrassend moderne pickles en andere smaakmakers van Ingemaakt. De tendens om opnieuw zelf groenten en fruit te bewaren inspireerde de zusjes Debremaeker tot vernieuwende recepten, zoals perenchutney met gember, rodebietpickles met venkelzaad en ingemaakte uitjes met honing en port. Voor wie heimwee heeft naar de traditionele smaken is er appelcompote, ingemaakte kriekjes of tomatenpuree. Voor wie het graag dicht bij huis houdt, is er mosterd met Belgisch bier of witloofchutney. Wie het daarentegen allemaal graag iets exotischer heeft, kan zijn hartje ophalen aan Italiaanse mostarda of Japanse opgelegde gember. Voor elk wat wils dus!