Visburger met tartaarsaus

Ingrediënten:
• 4 broodjes (bv. mini-ciabatta)
• enkele takjes verse dille

voor de tartaarsaus
• 3 eidooiers
• 1 scheutje water
• 1 el azijn
• 3 dl druivenpitolie
• 1 el mosterd
• limoensap
• 2-3 eieren, hardgekookt
• 2 sjalotjes
• 2 el augurken
• 1,5 el kappertjes
• handvol verse peterselie, dragon, bieslook en kervel
• versgemalen peper*
• zeezout*
• eventueel 2-3 el Griekse yoghurt, naar smaak

 

voor de visburger
• 600 g witvis (zoals kabeljauw, koolvis of pladijs)
• 2 bosuitjes
• ½ rode chilipeper
• 1 tl mayonaise
• sap en schilletjes (zeste) van een limoen
• 1 eiwit
• 50 g paneermeel
• 1 el bloem
• arachide-olie

 

voor de erwtenpuree
• 100 g erwten, gekookt
• 1 el Griekse yoghurt
• ½ rode chilipeper, fijngesnipperde
• limoensap
• versgemalen peper*
• zeezout*


Benodigdheden:
kommen*, garde*, vork*, snijplank*, snijmesje*, zeef*, hakmes*, koekenpan*, spatel*, pureestamper*, pollepel*, broodmes*, sauskommetje*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

 

Bereiding:
- Maak eerst de mayonaise voor de tartaarsaus: klop de eidooiers los met een scheutje water en de eetlepels azijn en mosterd. Voeg druppelsgewijs de druivenpitolie toe.
- Klop tot een lobbige mayonaise en kruid met peper en zout. Breng op smaak met wat limoensap.
- Pel de hardgekookte eieren en plet ze met een vork.
- Pel de sjalotjes en snipper ze fijn.
- Laat de augurken en kappertjes goed uitlekken en snij ze in fijne stukjes. Hak ook de kruiden fijn.
- Meng alle ingrediënten samen met wat van de mayonaise (doe dit stapsgewijs, de mayonaise mag niet overheersen).
Tip: gebruik bijvoorbeeld 1/3 Griekse yoghurt met 2/3 mayonaise, dit maakt de tartaarsaus extra zacht van smaak en iets minder zwaar.
- Hak nu de vis fijn voor de visburgers.
- Snij de bosuitjes en de chilipeper fijn en meng ze samen met de mayonaise, het eiwit en het sap en de schilletjes van de limoen door de visstukjes.
- Vorm hier balletjes van en druk ze een beetje plat.
- Haal de burgers door het paneermeel en de bloem.
- Verhit de olie in een koekenpan en bak de burgers op een zacht vuur mooi bruin.
- Stamp de erwten fijn met een pureestamper.
- Voeg de yoghurt toe en werk af met het fijngesnipperde pepertje, wat limoensap, peper en zeezout.
- Snij de ciabattabroodjes open en beleg ze met wat erwtenpuree, een visburger en een schepje tartaarsaus.
- Werk af met enkele takjes dille. Serveer er extra tartaarsaus in een sauskommetje bij. 

 


Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Els Debremaeker van Njamelicious.