Spiesjes voor de BBQ

Oosterse spiesjes met biefstuk
Zalm–citroen spiesjes
Satés met garnalen, watermeloen en halloumi

 

 

Oosterse spiesjes met biefstuk



Ingrediënten:
voor de marinade
• ½ el mirin (Japanse zoete rijstwijn)
• 1 el sojasaus
• 1 tl sesamolie
•  ½ limoen, sap en schilletjes
•  naar smaak chilisaus en geraspte gember om de marinade extra pittig te maken

• 500 g biefstuk
• 4 bosuitjes
• 2-3 el sesamzaadjes
• 1 bakje oesterzwammen  

 


Benodigdheden:
BBQ*, kom*, garde*, chefmes*, snijplank*, BBQ-pennen*, koekenpan*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

 


Bereiding:
- Meng de ingrediënten voor de marinade. Doe er eventueel wat chilisaus en gember bij als je de marinade graag extra pittig hebt.
- Snij de biefstuk in reepjes en laat minstens 3 uur marineren in de koelkast.
- ‘Scheur’ de oesterzwammen met je handen voorzichtig in stukken.
- Snij de bosuitjes in stukken en rijg samen met de reepjes biefstuk en de oesterzwammen aan de BBQ-pennen.
- Grill de spiesjes op de BBQ.
- Rooster intussen het sesamzaad in een droge koekenpan en bestrooi de gebakken spiesjes hiermee voor het serveren.

 

 

 

Zalm-citroen spiesjes



Ingrediënten:
• 500 g zalmfilet
• 1 biologische citroen
• 1 rode ui
• 1-2 el venkelzaad
• versgemalen peper*
• fleur de sel*

 


Benodigdheden: BBQ*, chefmes*, snijplank*, BBQ-pennen*, koekenpan*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

 


Bereiding:
- Snij de zalmfilet in blokjes.
- Was de citroen zorgvuldig en snij in partjes.
- Schil de rode ui en snij in partjes.
- Rijg de zalm met de citroen- en uipartjes aan de BBQ-pennen en grill ze.
- Rooster intussen het venkelzaad in een droge koekenpan.
- Werk de spiesjes voor het serveren af met het venkelzaad, fleur de sel en versgemalen peper.

 

Satés met garnalen, watermeloen en halloumi

 

Ingrediënten:
voor de marinade voor de garnalen
1-2 el olijfolie met citroen*
• handvol platte peterselie
• 1 teentje knoflook
• versgemalen peper*
• zeezout*



voor de marinade voor de halloumi
• 1 el olijfolie*
• handvol verse oregano
• handvol verse koriander
• versgemalen peper*

• 16 sacmpi, gepeld
• 1/4 watermeloen
• ½ pakje halloumi

 

Benodigdheden: BBQ*, chefmes*, snijplank*, kommen*, garde*, BBQ-pennen*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

 


Bereiding:
- Hak de platte peterselie.
- Pel het teentje knoflook en snipper het fijn.
- Meng met de citroenolie, en breng op smaak met peper en zout.
- Leg de scampi in de marinade en laat minstens 1 uur marineren in de koelkast.
- Snij de halloumi in stukjes.
- Hak de oregano en de koriander fijn en meng met de olijfolie.
- Kruid met versgemalen peper en laat de halloumi minstens 1 uur in de koelkast in deze marinade op smaak komen.
- Snij de watermeloen in partjes en rijg met de garnalen en halloumi aan BBQ-pennen.
- Grill de spiesjes op de BBQ.

 

 

De drie soorten spiesjes zijn heerlijk met deze sausjes:

Guacamole

Ingrediënten:
1 avocado
• 1 teentje knoflook
• verse koriander
• ½ chilipeper
• ½ limoen, sap en schilletjes

 


Benodigdheden: snijplank*, snijmesje*, knoflookpers*, lepel*, vijzel*, schaaltje*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille



Bereiding:
- Pel het teentje knoflook en pers het uit.
- Hak de koriander fijn.
- Snij het chilipepertje overlangs doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snipper fijn.  
- Snij de avocado overlangs doormidden.
- Verwijder de pit en schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil.
- Snij in stukjes en doe in de vijzel.
- Vijzel het vruchtvlees grof met de knoflook, de koriander en het pepertje.
- Werk af met het limoensap en de schilletjes.

 

Dille-mosterdmayonaise:

 

Ingrediënten:
• 4 el mayonaise (klik hier voor het basisrecept)
• 1 tl (grove) mosterd
• sap en schilletjes van een limoen
• handvol verse dille

 


Benodigdheden: snijplank*, snijmesje*, schaaltje*, lepel*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille



Bereiding:
- Hak de dille fijn.
- Meng alle ingrediënten.

 

 

Deze recepten werden uitgewerkt voor Dille & Kamille door Els Debremaeker van Njamelicious.