Stoofpotje van konijn met cider en mosterd

voor 4 personen

 

Ingrediënten:
• 1 konijn (in delen)
• 1 el boter
• ½ tl olijfolie*
• versgemalen peper*
• zeezout*
• handvol zilveruitjes
• 2 teentjes knoflook
• enkele verse salieblaadjes
• handvol verse tijm en rozemarijn
• 2 laurierblaadjes*
• 250 g gerookt spek
• 3 appels (Elstar)
• 2-3 tl mosterd met honing en tijm*
• 1 fles biologische appelcider*

 

voor de knolselderpuree:
• 500 g aardappelen
• 1 knolselder
• 25 g boter
• nootmuskaat*
• zeezout*
• versgemalen peper*

 

Benodigdheden: grote kookpot/pan met deksel, vleestang*, snijplank*, snijmesje*, chefmes*, appelboor*, theedoek*, pollepel*, dunschiller*, 2 kookpotten/pannen, pollepel*, vergiet*, pureestamper*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille
 

Bereiding:
- Smelt de boter en olijfolie in een grote kookpot/pan en bak de konijndelen rondom lichtbruin.
- Kruid met peper en zout.
- Pel de knoflook en snijd in dunne plakjes.
- Snijd het gerookte spek in reepjes of blokjes.
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in stukken.
- Was de kruiden zorgvuldig en dep ze droog. Hak ze fijn.
- Haal het vlees uit de kookpot/pan en fruit de uitjes en knoflook in het bakvet.
- Doe er de kruiden, het spek en de mosterd bij. 
- Laat het spek mooi goudbruin bakken en voeg dan de stukjes appel toe.
- Leg de konijndelen terug in de pan en overgiet met de cider (tot de konijndelen onder staan).
- Zet het deksel op de kookpot en laat 45 minuten sudderen op een zacht vuur.

Tip: voor een dikkere saus smeer je de mosterd op een boterham (zonder korstjes) en laat je deze, bovenop de konijndelen, ca. 30 minuten meegaren.

- Schil intussen de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
- Schil de knolselder en snijd in stukjes.
- Verhit de boter in een kookpot/pan en bak de stukjes knolselder 10 minuten op een zacht vuur.
- Giet de aardappelen af en voeg ze bij de knolselder.
- Doe er een klontje boter bij en prak met een pureestamper tot puree.
- Werk af met nootmuskaat, zeezout en versgemalen peper.

 

Serveer de konijnstoofpot met de knolselderpuree, een lepeltje mosterd en een glaasje cider.

 

Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Els Debremaeker van Njamelicious.