Quiche met pompoen

Ingrediënten:
• olijfolie
• 1 rode ui
• balsamico-azijn*
• 1 el bruine suiker
• 1 kleine pompoen
• 250 g ricotta
• 3 eieren
• 80 g verse geitenkaas
• tijm*
• versgemalen peper*
• zeezout*
• 250 g bloem
• 125 g koude boter, in blokjes
• 1 el koud water

 

Benodigdheden: mengkom*, schaaltje*, garde*, meelzeef*, huishoudfolie, snijmesje*, snijplank*, koekenpan*, pollepel*, quichevorm*, bakplaat*, deegroller*, bakpapier, bakbonen*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille
 

Bereiding:
- Maak het deeg: zeef de bloem en schep er een theelepel zout en wat tijmblaadjes door.
- Wrijf er met je handen de boterblokjes door en maak een kuiltje in het midden.
- Klop een ei los met een eetlepel water en giet in het kuiltje.
- Kneed het deeg goed en rol het tot een bolletje.
- Wikkel in huishoudfolie en zet het 1 uur in de koelkast.
- Maak intussen de vulling: schil de ui en snijd in ringetjes.
- Verhit de olijfolie in een pan en roerbak de ui glazig.
- Blus met een scheutje balsamico-azijn en meng met de bruine suiker. Laat kort karameliseren.
- Kruid met peper en zout.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Snijd de pompoen in halve maantjes en bak 15 minuten op een bakplaat in de oven.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit.
- Bekleed er de bodem van een quichevorm mee. Prik met een vork enkele gaatjes in de deegbodem.
- Bedek met bakpapier en vul met bakbonen.
- Haal de pompoen uit de oven en verlaag de oventemperatuur tot 180°C.
- Bak de taartbodem 15-20 minuten met de blindbakvulling.
- Haal de deegbodem uit de oven en verwijder bakpapier en bakbonen.
- Verdeel de gekarameliseerde rode ui over de bodem.
- Klop de ricotta los met 2 eieren en kruid met peper en zout. Verdeel over de deegbodem.
- Snijd de geitenkaas in plakjes en leg ze samen met de pompoenmaantjes op de ricotta.
- Werk af met wat tijmblaadjes.
- Bak de quiche ca. 25 minuten in de oven.

 

 Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Els Debremaeker van Njamelicious.