Geglaceerd hammetje

voor 4 personen

 

Ingrediënten:
• hammetje (met been) van 2-3 kg
• 20 kruidnagelen*
• 1 kaneelstokje*
• 5 jeneverbessen*
• 10 korianderzaadjes*
• 3 laurierblaadjes*
• 3 salieblaadjes
• 10 zwarte peperbolletjes*
• ½ prei
• 2 wortelen
• 1 venkelknol
• 1 ui
• 3 el ahornsiroop*
• 3 el honing
• 2 el grove mosterd*
• 2 el sojasaus



Benodigdheden: kookpot/pan, snijmes*, snijplanken*, theedoek*, chefmes*, steelpannetje*, garde*, bakplaat*, aluminiumfolie, bakkwastje*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

 


Bereiding:
- Doe het hammetje in een grote kookpot/pan en voeg water toe tot het onder staat.
- Voeg 5 kruidnagelen, het kaneelstokje, de jeneverbessen, de korianderzaadjes, de laurier- en de salieblaadjes en de peperbolletjes toe.
- Snijd de groenten in grove stukken en doe ze bij de specerijen in de kookpot/pan.
- Breng het geheel aan de kook en zet het vuur dan zachter. Laat het hammetje zo (afhankelijk van het gewicht) ongeveer 2 à 3 uur garen. Laat het hammetje daarna afkoelen in de bouillon.
Tip: je kan het hammetje eventueel een dag van tevoren koken en laten afkoelen in de bouillon, zo trekken de smaken er nog beter in.
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Haal het hammetje voorzichtig uit de bouillon en dep het droog met een schone theedoek.
- Maak met een scherp mes kruisvormige inkepingen in de vetlaag en steek er hier en daar één van de 15 kruidnagels in.
- Meng de ahornsiroop, de honing, de mosterd en de sojasaus voor het honingglazuur.
- Breng het glazuur kort aan de kook in een steelpannetje en laat wat afkoelen.  
- Leg het hammetje op een met aluminiumfolie beklede bakplaat en wrijf het m.b.v. een bakkwastje in met het glazuur.
- Zet ongeveer 1 uur in de oven (afhankelijk van het gewicht van de ham en de sterkte van je oven) en laat zacht karameliseren.
- Haal het hammetje uit de oven en laat ca. 10 minuten rusten op een houten plank voor je het in plakken snijdt.

 

Tip: restjes ham zijn heerlijk in een sandwich met pickles of in een curry met wintergroenten.

Tip: dit ovenhammetje is heerlijk met een jus van rode wijn: klik hier voor het recept.

 

 

 


Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Els Debremaeker van Njamelicious.