Zalmterrine met prei

Ingrediënten:
voor de vulling
• 250 g zalmforel (filet)
• 1 tl zwarte peperkorrels*
• 1 laurierblad*
• 1 sjalot
• 1 citroen, liefst biologisch (anders goed schoonboenen!)
• 50 g gerookte zalm
• 4 el mascarpone
• 100 g ricotta
• handvol verse bieslook
• handvol verse dille
• 1 tl citroenrasp
• ½ tl mierikswortelpasta
• versgemalen peper*
• zeezout*

• 4 dunne preistengels, schoongemaakt
• 1 laurierblad*
• 1 tl zwarte peperkorrels *

• 450 g gerookte zalm, in plakjes


Benodigdheden: kookpot/pan, snijmes*, snijplank*, schuimspaan*, kom*, pollepel*, keukenmachine of mixer, kooktang*, taartrooster*, 2 gelijke bakvormen*, huishoudfolie
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

 

Bereiding:
- Breng een grote pot met water aan de kook.
- Hak het sjalotje in stukjes, snijd de citroen in partjes en doe samen met de peperkorrels, het laurierblad en een snufje zout in het water.
- Leg de zalmforel in het water zodra het kookt en draai dan het vuur uit.
- Laat de vis in het water liggen tot hij mooi roze is (niet te lang) en haal hem dan met een schuimspaan uit het pocheervocht.
- Laat goed uitlekken en breek hem daarna met je handen in stukjes.
- Mix de stukjes zalmforel met de gerookte zalm, mascarpone en ricotta in een kom.
- Hak de kruiden fijn en voeg deze toe.
- Breng op smaak met de citroenrasp, mierikswortelpasta, wat versgemalen peper en een snufje zout. (Tip: gebruik niet te veel zout, de gerookte zalm is al vrij zout van smaak).
- Zet de vulling voor de terrine opzij.
- Breng een grote pot met water en een snufje zout aan de kook.
- Doe er de preistengels, het laurierblad en de zwarte peperkorrels in en laat 10-12 minuten koken.
- Haal de preistengels voorzichtig uit het water en laat ze uitlekken op een taartrooster (zo behoudt de prei mooi zijn vorm).
- Bekleed een bakvorm met 2 lagen huishoudfolie. Opgelet: zorg dat je voldoende huishoudfolie gebruikt, zodat de randen goed overhangen en je de zalmterrine straks mooi kan inpakken.
- Bekleed de vorm met de plakjes gerookte zalm. Zorg hierbij dat de zalm mooi over de randen van de vorm komt, zodat je deze straks over de vulling kan dichtvouwen. Houd een plakje gerookte zalm opzij om de bovenkant van de terrine af te dekken.
- Doe een laagje van de vulling in de bakvorm en leg daarop, in de lengte, de preistengels – naast elkaar afwisselend met de groene en witte zijde naar één kant – en vul daarna de vorm met de rest van de vulling.
- Leg het extra plakje zalm bovenop en vouw de zalmplakjes dan toe.
- Bedek de terrine met de overhangende randen van de huishoudfolie, druk goed aan en zet er eenzelfde bakvorm als ‘gewicht’ bovenop.
- Zet de zalmterrine minstens 9 uur in de koelkast voor het serveren.
- Snijd de terrine in fijne plakjes en serveer met een stukje stokbrood of een frisse, groene salade.


Tip: maak deze zalmterrine ook eens met groene asperges in plaats van preistengels.

Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Els Debremaeker van Njamelicious.