Lamstajine

Ingrediënten:

• ½ theel. gemberpoeder

• ½ theel. zwarte peper

• ½ theel. saffraanpoeder of paar draadjes saffraan

• ½ theel. komijnpoeder

• 1 theel. Ras el Hanout

• ½ theelepel kaneelpoeder

• 1 bouillonblokje

• 1 kilo lamsvlees, in grote stukken

• 1 ui, fijngesneden

• 1 teentje knoflook, geperst

• zout

• 4 eetl. olijfolie

• bosje peterselie, fijngesneden

• bosje koriander, fijngesneden

 

Voorbereiden:

Verwarm de tajine voor op laag vuur – gebruik een vlamverdeler. Meng de specerijen, olie. zout, peper, peterselie, 2/3 van de koriander, ui en knoflook door elkaar en meng dit goed met het vlees. Verkruimel het bouillonblokje over het vlees en meng alles nogmaals goed door elkaar.

 

Bereidingswijze:

Doe het vlees in de voorverwarmde tajine, breng het langzaam aan de kook en laat het -  met het deksel op de tajine – ongeveer 1 uur zahct stoven. Roer het vlees af en toe om. De totale stooftijd hangt af van het vlees, controleer aan het eind van de opgegeven tijd of het gaar is. laat het zonodig nog wat langer sudderen.

 

Garnering:

Ingrediënten:

• 1 theel. kaneelpoeder

• 100 gram blanke amandelen

• 10 gedroogde pruimen, ontpit (pruneaux)

• 4 eetlepels rietsuiker

• 4 eetlepels zonnebloemolie

 

Rooster de amandelen in een pannetje met de zonnebloemolie tot ze licht goudbruin zijn (goed opletten!). Laat ze op keukenpapier uitlekken.

Doe de pruimen in een pannetje met een laagje water, voeg suiker en kaneel toe. Breng het aan de kook en laat de suiker voorzichtig caramelliseren.

 

Serveren:

Leg de pruimen tussen het vlees in de tajine en bestrooi het gerecht met de geroosterde amandelen. Serveer het gerecht in de tajine.