In de moestuin van Marleen

Hallo! Mijn naam is Marleen van Es. Op mijn blog schrijf ik over mijn volkstuin in Utrecht.

Zelf groente en fruit kweken is leuk om te doen maar het geeft ook voldoening en het inspireert mij in de keuken. De komende tijd deel ik hier mijn tuintips met jullie! 

KIJKJE IN MIJN MOESTUIN

mei 

Wat is er toch weer veel te zien in de tuin. Ik neem jullie even mee! 

De tweede ronde peultjes is opgekomen. Bij de eerste ronde had ik pech. Zijn het geen woelmuizen, dan is het alsof er een leger duiven het op mijn tuin heeft gemunt. Grrr. Het is ook altijd wat. 

De tuinbonen gaan gelukkig wel heel goed. Dit jaar heb ik gekozen voor rode tuinbonen. Ik trek de tuinbonen altijd voor op het terras (voortrekken is tuinjargon voor eerder of binnen zaaien) en plant ze dan uit in de tuin. Dat uitplanten gaat supersnel met een pootstokje van Dille & Kamille. Je steekt het stokje diep in de grond en draait het even rond waardoor het gat wat ruimer wordt: voilà, daar is het perfecte plantgat. Zeker met die zware klei in mijn tuin is het ideaal! Binnen tien minuten heb je 2 flinke rijen met planten gedaan. 

Het vak in de halfschaduw ga ik dit jaar vullen met kruiden en sla. Ik heb het zaaibed vrijgemaakt van onkruid en de grond losgewoeld met een harkje. Ik vind het handig om in een rechte lijn te zaaien omdat ik het onkruid dan makkelijker kan herkennen en verwijderen. Ik heb net platte peterselie gezaaid. Binnenkort komt daar rucola en sla uit Italië naast. Ik zaai veel, maar niet in één keer. Zo voorkom ik dat we een hele week hetzelfde moeten eten. Geef met zonnig en droog weer wel regelmatig water, want anders gaan de zaden niet kiemen.

De vijgenboom zit vol met kleine vijgen! Joehoe, die zullen deze zomer al rijp zijn. De struik staat op het zuiden, tegen mijn tuinhuisje en dat gaat heel goed. Ook de zwarte en rode bessenstruiken staan vol in bloei. Mijn struik met kruisbessen lijkt wel in omvang te zijn verdubbeld. 

Er gaan ook dingen minder goed hoor. Een groot deel van mijn bramenstruik is afgestorven. Ik heb de struik heel fors moeten snoeien en ik verwacht er dit jaar weinig van. Net zoals de aardbeien, die had ik vorig jaar moeten verplanten! Dit jaar moet ik daar echt werk van maken. Want het is mijn lievelingsfruit! 

Het binnen zaaien gaat ook gewoon door! Ik zaai thuis nog wat kruiden zoals basilicum, koriander en dragon. Eerst staan de potjes even binnen omdat het kiemen dan een stuk sneller gaat dan buiten. Zodra er geen kans op nachtvorst meer is, gaan de potjes naar buiten. Van lang binnen staan worden de planten slappe slungels die naar het licht groeien. De plantjes laat ik eerst even wennen aan de buitenlucht. Iedere dag zet ik de plantjes wat langer buiten tot ze helemaal gewend zijn.