Ideeën voor je kruidentuin

juli 

Ik heb overal wel kruiden staan, in de volkstuin, op het terras thuis en in de vensterbank in de keuken. Ik kook graag met verse kruiden! In deze post vertel ik hoe ik kruiden kweek en geef ik een tip om kruiden te bewaren.

Kruidencirkel in de volkstuin

Vaste kruiden zoals tijm, oregano, rozemarijn, munt, lavendel en salie hebben een plekje in mijn kruidencirkel in de volkstuin. Deze mediterrane kruiden hebben veel zon, warmte en droge voeten nodig. Ik heb daarom voor de kruidencirkel de zonnigste plek midden in mijn moestuin uitgekozen. Rondom de cirkel staat een buxushaagje voor beschutting. De cirkel heeft een diameter van ongeveer een meter. Dat is voor ons, een gezin van drie personen precies genoeg.

Op rijtjes

Eenjarige kruiden zoals koriander, peterselie en basilicum zaai ik samen met sla en rucola in een vak in de volkstuin. Op rijen, om makkelijk onkruid te kunnen verwijderen. In het voorjaar bedek ik de grond met een laagje compost. Vlak voor het zaaien hark ik de grond los en zaai royaal zodat ik genoeg kan oogsten. Het zaaien doe ik ieder jaar opnieuw. Ik oogst regelmatig wat kruiden voor thuis. Ze zijn na het knippen een aantal dagen in de koelkast te bewaren.

In een bak en potten

Mijn favoriete kruiden heb ik thuis staan. In potten op de vensterbank, op het terras in een grote bak en zelfs in de achtertuin. Zo kan ik tijdens het koken even snel wat super verse bieslook, koriander of peterselie knippen. Ieder jaar kweek ik ook wat bijzondere kruiden die je niet overal kan kopen. Bijvoorbeeld Thaise basilicum, citroenverbena of dragon. De potjes met kruidenplanten die ik in de supermarkt koop, zoals bieslook en peterselie, plant ik altijd in de tuin. Zo blijven ze langer goed.

Te veel kruiden? Droog ze!

Als je net als ik royaal kunt oogsten, dan is het handig om ook wat kruiden te bewaren voor de winter. Ik weet het, drogen klinkt hopeloos ouderwets. Maar het is heel duurzaam. Gedroogd verliezen kruiden natuurlijk wat van hun smaak, maar munt, oregano, tijm en rozemarijn kunnen dat goed hebben. Ik maak kleine boeketjes en hang die op zijn kop op een droge en warme plek. Als de kruiden goed droog zijn, bewaar ik ze in kruidenpotjes op een donkere plek. Zo hebben we in de winter ook wat kruiden uit eigen tuin.