Abrikozentaart met geroosterde amandelen

Ingrediënten:


voor het zanddeeg
• 150 g boter
• 150 g kristalsuiker
• 1 ei
• 300 g zelfrijzende bloem


voor de banketbakkersroom
• 0,5 l halfvolle melk
• ½ vanillestokje*
• 6 eierdooiers
• 90 g suiker
• 15 g bloem
• 20 g maïzena


voor de afwerking
• 1 kg abrikozen
• 2 el suiker
• 20 g amandelen


Benodigdheden:koekenpan*, beslagkommen*, huishoudfolie, kookpot/pan, snijmesje*, snijplank*, mixer, pollepel*, glazen schaal*, deegroller*, taartvorm met losse bodem*, bakpapier, bakbonen*, spatel*, taartrooster*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille


Bereiding:
- Rooster de amandelen kort in een droge koekenpan tot ze lichtbruin zijn.
- Maak het zanddeeg: wrijf de boter zacht in een kom, meng er de kristalsuiker onder. Voeg ook het ei toe en meng goed.
- Doe er nadien de zelfrijzende bloem bij en kneed tot een homogeen deeg.
- Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg ca. 30 minuten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Maak de banketbakkersroom: doe de melk in een kookpot.
- Snij het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap er de zaadjes uit. Voeg de vanillezaadjes bij de melk en breng aan de kook.
- Mix intussen de eierdooiers met de suiker tot je een witte, gladde massa krijgt.
- Voeg er de bloem en de maïzena bij en meng goed.
- Giet een beetje van de kokende melk op het eimengsel en meng dit goed door.
- Giet dan het eimengsel bij de rest van de melk en breng het geheel al roerend terug aan de kook. Laat de banketbakkersroom mooi indikken. 
- Giet de banketbakkersroom in een glazen schaal en dek af met huishoudfolie om velvorming te voorkomen. Laat afkoelen.
- Haal het deeg uit de koelkast. Rol het uit op een met bloem bestoven werkblad en leg het in een ingevette en met bloem bestoven taartvorm met een losse bodem.
- Knip uit bakpapier een cirkel, spreid die uit over de deegbodem en bedek met een laag bakbonen.
-
Bak de taartbodem 20 minuten ‘blind’ in de oven.
-
Haal de taartbodem uit de oven, verwijder de bakbonen en het bakpapier.
- Roer de banketbakkersroom even om giet op de taartbodem, strijk goed uit.
-
Ontpit de abrikozen, snijd ze in vier en schik ze op de taartbodem. Bestrooi met wat suiker.
-
Bak de taart nu nog ca. 25 minuten in de oven.
- Laat volledig afkoelen op een taartrooster.
- Werk af met wat geroosterde amandelen.

 

Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Manon Van Aerschot van Macaron Manon.