Patatas bravas

voor 4 personen
bereidingstijd: 30 minuten


Ingrediënten:
• 1 l zonnebloemolie
• 1  kg vaste aardappelen
• 1 el olijfolie*
• 1 ui
• 1 tl gerookt paprikapoeder, zoet*
• 2 el cayennepeper*
• snufje zout*
• 2 el azijn
• 400 g tomatenblokjes

 

Benodigdheden: hoge kookpot/pan, dunschiller*, snijmesje*, snijplank*, theedoek*, schuimspaan*, keukenpapier, koekenpan*, pollepel*, mixer,
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding:
- Verhit de zonnebloemolie in een hoge kookpot tot een temperatuur van 140° C.
- Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van ongeveer 2 cm.
- Spoel de aardappelen goed onder koud water en dep ze daarna droog met een theedoek.
- Frituur de aardappelblokjes een tiental minuten in de olie zodat ze langzaam garen.
Tip: frituur niet teveel aardappelblokjes in één keer, maar verdeel in kleinere porties.
- Haal de aardappelbokjes uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Zet de aardappelen aan de kant en hou ze op kamertemperatuur.
- Maak ondertussen de saus: snipper de ui fijn. Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit er de ui in.
- Voeg het zoete paprikapoeder, de cayennepeper en een snufje zout toe. Roer tot je een dikke pasta krijgt.
- Voeg de tomatenblokjes toe en roer goed.
- Voeg ook de azijn toe en laat de saus op ene zacht vuur een tiental minuten inkoken.
- Mix daarna de saus. 
- Verhit nu de zonnebloemolie in de kookpot tot een temperatuur van 180° C en frituur de aardappelen tot ze lichtbruin zijn.
- Laat de aardappelblokjes uitlekken op wat keukenpapier.
- Doe de aardappelen in een tapasschaaltje en serveer met wat tomatensaus.

 

Tips:
- Je kan de saus naar jouw smaak aanpassen: zo kan je de cayennepeper volledig vervangen door gerookt paprikapoeder. Mag het voor jou allemaal wat pittiger? Vervang dan het zoete paprikapoeder door de pittige variant.  
- Wil je eens variëren? Serveer de patatas bravas dan met mayonaise of aïoli.

 

Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Sarah van South & Pepper.