Voorbereiden op de winter

oktober 

De tuin ruim ik in de herfst niet op. Sterker nog, ik hark gerust nóg meer herfstbladeren mijn tuin in. De planten mogen afsterven en de resten laat ik de hele winter liggen. Ik maak er een rommeltje van! Want de plantenresten bieden beschutting en voedsel aan kleine dieren, vogels en insecten. 

Er zijn wel andere tuinklusjes die ik doe voor het buiten echt winter wordt en het flink gaat vriezen. Hier volgt mijn lijstje…

Zomerbollen overwinteren

Heb je mooie dahlia’s en canna’s staan? Deze planten kun je nu uitgraven. Hak het groene deel af en maak de bollen schoon. Bewaar de bollen op een koele en droge plek. Bewaar je ze in de schuur? Let dan op dat ze niet bevriezen. Als je ze in huis bewaart, dan kunnen ze gaan schimmelen. Dat gebeurt bij mij vaak. Controleer dus af en toe even of het goed gaat.

Vaste planten delen en verplanten

Wil je tuin anders indelen? Daar is het nu de tijd voor! Je ziet nog goed waar de vaste planten staan, de grond is nog warm en in het voorjaar zullen de planten weer mooi uitlopen. Je kunt grote planten nu een ander plekje in de tuin geven of ze splitsen en zo weer wat ruimte in je border creëren. 

 

Voorjaarsbloeiers 

De vrijgekomen ruimte in je borders kan je beplanten met vrolijke voorjaarsbollen. Dat is niet alleen leuk om te zien, ook bijen zijn er blij mee! In het voorjaar, als er nog weinig nectar is te vinden, hebben ze deze voorjaarsbloeiers hard nodig. 

Dek de kale grond wel weer af met een laagje mulch om het bodemleven te beschermen. Ook de grond in je moestuin kan je bedekken met een laagje mulch. Markeer de plekken waar de pastinaak en winterwortel staan. Als het loof straks is afgestorven, kan je ze makkelijk vinden en opgraven.

Fruitbomen planten

Nog een plekje vrij voor een nieuwe appel- of perenboom? Het is nu de tijd om fruitbomen te planten. Bij boomkwekerijen kan je nu betaalbare bomen met kale wortels kopen. Bescherm de stammen van fruitbomen wel na het planten, zodat ze niet worden aangevreten door kleine dieren zoals konijnen.

 

Winterstekken

In de winter kan je goed struiken zoals boerenjasmijn of vlier stekken. Knip daarvoor eenjarige scheuten af, verwijder de groene top en verdeel de scheut in stukken van ongeveer 20 cm. Steek de houtachtige stekken in een potje met aarde. Je kan de stekken buiten laten staan, maar bescherm ze wel tegen strenge vorst.

Schoon én scherp tuingereedschap

Maak de snoeischaar, de hark en de schop schoon en ‘verwen’ ze met een drupje olie. Ja, een irritant saai klusje, ik weet het! Maar dan kan je in het voorjaar weer aan de slag met uitstekend gereedschap.

 

Vorst voorspeld?

  • Oogst de laatste groente!
  • Pak vorstgevoelige planten, zoals artisjokken en laurier, in met stro.
  • Leeg de regenton, draai de ton om of doe het deksel erop.
  • Heb je een kraantje in de tuin? Sluit het water af en laat de leidingen leeglopen.
  • Zet vorstgevoelige terrasplanten, zoals citroengras en olijfboompjes, binnen.