Voorjaarsklusje: zaaien!

maart 

De kop is eraf! Ik heb de eerste kruiwagens met ‘champost’ (grond uit de champignonteelt) naar mijn moestuin gereden, de waterleiding is weer open en de eerste groenten zijn gezaaid. Lees in dit bericht waarom ik die ‘champost’ gebruik en hoe je zelf makkelijk zaaipotjes kunt maken van oud papier. 

Zelf zaaipotjes maken

Met deze handige houten stamper kun je makkelijk zelf papieren kweekpotjes maken. In de potjes kun je goed één plantje kweken dat je straks mét potje in de tuin kunt planten. Verspenen is niet nodig! Het is handig om deze kweekpotjes voor grote zaden te gebruiken die je binnen wilt voorzaaien - bijvoorbeeld tomaten, paprika’s, kolen, peulen, courgettes, pompoenen en bonen.

Wat heb je nodig:

*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Aan de slag:
- Knip een strook krantenpapier van 28 cm bij 8 cm.
- Rol de strook papier rondom de houten stamper. Zorg dat het krantenpapier aan de onderkant langer is dan de stamper.
- Vouw de uitstekende rand van het papier naar binnen.
- Zet de stamper op de voet en druk het papier goed aan.
- Vul het papieren potje met zaai- of potgrond.
- Strooi zaadjes of plant zaailingen in het potje.
- Zet de papieren potjes in een kweekkasje op een lichte en warme plek en geef regelmatig met een plantenspuit water.
- Zodra de zaailingen sterk genoeg zijn, kunnen ze met het papieren potje in de grond geplant worden. Het krantenpapier zal uiteindelijk verteren.

Groentebedden klaarmaken

Planten hebben voedingsstoffen uit de grond nodig om te groeien. Dat spreekt voor zich. Goede grond en een rijk bodemleven is belangrijk in de moestuin. Ik tuinier op zware klei en heb de grond laten testen. Het advies luidde: voorlopig niet bemesten, maar de zware kleigrond losser maken met zand en compost. Elk voorjaar verwijder ik eerst alle oude groenteplanten van het jaar ervoor. Die plantenresten hebben in de winter de grond bedekt en beschermd tegen uitdrogen.

In maart breng ik een dunne laag compost (in mijn geval ‘champost’) van ongeveer 2 cm aan om de kleigrond te verbeteren en nieuwe voedingsstoffen toe te voegen. Die laag compost fungeert als mulch en het grote voordeel is dat ik nauwelijks hoef te spitten. Voor het zaaien en planten hoef ik alleen maar de grond los te woelen en de compost met de klei te mengen.

Tip voor natuurlijk tuinieren

Reserveer nu alvast een stukje grond in je moestuin om straks in te zaaien met bloemen voor bijen en vlinders. Voor de bevruchting van fruit, peulen, tuinbonen, courgette en pompoenen heb je bijen, hommels en vlinders nodig. In mijn volkstuin doe ik mijn best om een ecologisch evenwicht te bereiken. Daarom zaai ik ook bloemen en laat ik zelfs speciaal onkruid staan. 

Vlinders hebben waard- en nectarplanten nodig. Op het blad van de waardplanten leggen vlinders eitjes en de kleine rupsen eten het blad. Brandnetel en distels zijn veel voorkomende waardplanten. Laat dus gerust een brandnetel staan. De nectarplanten zijn bloemen zoals korenbloem, phacelia, goudsbloem en malva. De naam zegt het eigenlijk al, de nectar is het voedsel voor vlinders. Bij Dille & Kamille kun je een biologisch zadenmengsel kopen dat je vanaf april direct in de tuin kunt zaaien.