Tips voor duurzame tafeldecoratie


Hallo! Mijn naam is Patricia Goijens. Op mijn blog deel ik volop inspiratie voor een mooi interieur: een kijkje achter de schermen tijdens renovatieprojecten, creatieve stylingtips en bezoekjes aan de prachtige huizen van mijn vrienden.

Tips voor duurzame tafeldecoratie

april 2017

 

Vandaag deel ik graag mijn stylingideeën voor een lentefrisse tafelopstelling met jullie. Ik koos hierbij voor duurzame tafeldecoratie.  Als je voor een ‘zero waste’ tafel wilt gaan is het natuurlijk aangewezen om alle extraatjes weg te laten. Maar ik geloof dat alle beetjes helpen!

 

Hier zijn mijn 5 tips om je feesttafel duurzamer te dekken:

 

1. Laat je items multitasken! 

Gebruik bijvoorbeeld snijplanken als placemats en lege jampotten als kaarsenhouders. Hou ook lege glazen flessen bij, ze kunnen namelijk perfect dienstdoen als vaas en kandelaar. Heb je te weinig katoenen servetten? Misschien heb je wel leuke theedoeken die kunnen gebruikt worden als servet.

 

2. Investeer in items die opnieuw te gebruiken zijn. 

Bij Dille & Kamille vind je een mooie selectie van gedroogde bloemen. Ze passen op alle plaatsen in je huis en zijn eindeloos houdbaar. Een ander idee: kleine kamerplanten toevoegen aan je tafelopstelling. Hier kan je nog lang van genieten nadat je etentje achter de rug is.
Hou je net als mij van veel groen op de tafel: kies dan voor eucalyptus of lavendel. Eucalyptus blijft erg lang mooi en droogt goed. Je kunt het bovendien in de douche hangen wanneer je een verkoudheid voelt opkomen (het ruikt ook ongelooflijk lekker!). Gedroogde lavendel doet dan weer je kasten en kleding heerlijk geuren.

 

3. Gebruik eetbare producten als decoratie.

Het is nog beter om lokale producten te gebruiken, maar ik maakte een uitzondering voor deze citroenen. Ze zijn namelijk heerlijk veelzijdig - ik gebruik ze het hele jaar door, zowel voor het koken als schoonmaken. Andere fruitsoorten en groenten die mooi zijn op tafel: artisjokken, granaatappels, appels, kleine pompoenen, ... Kies fruit of groente voor je tafelstukje op de markt afhankelijk van het seizoen.

 

4. Investeer in een neutrale set borden en glazen. 

Eenvoudige witte borden zijn eindeloos combineerbaar. Een wit servies is super veelzijdig en geeft je de ruimte om creatief voor de dag te komen met de accessoires die je gebruikt op de tafel.  Of misschien kan je wel mixen en matchen met het servies van je grootouders voor een modern effect.

 

5. Kies voor katoenen servetten. 

Deze servetten zijn herbruikbaar en ze zien er zoveel stijlvoller uit op tafel! Deze ‘roosjes’ zijn een originele manier om je servetten te vouwen.

Volg deze stappen om ze te maken:
- Leg een servet van 40x40 cm open op tafel en vouw een punt naar de punt er tegenover zodat je een driehoek krijgt.
- Rol de dichtgevouwen, brede kant van je servet naar de punt toe (zoals je een bandana zou vouwen). Vouw de laatste 4 cm niet om.  Als het goed is heb je nu een langwerpig ‘lint’ met een los driehoekje aan.
- Rol het lint op tot een bal en stop het uiteinde in aan de zijkant.
- Vouw het losse driehoekje stof nu naar buiten, zo vorm je de blaadjes van de roos.
- Leg het ‘roosje’ met de blaadjes naar beneden op elk bord. Zo, een bloem voor elke gast die niet verwelkt!